Boekenweek 2022, dit jaar van 9 tot en met 18 april, is een mooie aanleiding om een aantal ’transboeken’ te noemen. Zeven boeken over gendergevoelens, gendertwijfels, genderdysforie of genderbevestiging. Op de site van het Continuüm, waar artikelen meestal wat meer lengte hebben, vind je een bespreking van romans, een young-adultboek, ervaringsboeken en een gedichtenbundel.

De zeven boeken zijn de afgelopen drie of vier jaar gepubliceerd. ‘100 % Mijsje’ van Barbara M. Veenman. ‘Louis & Louise’ van Julie Cohen. ‘Loiza’ van Loiza en Mirjam Lamers. ‘Meisje, vrouw, anders’ van Bernardine Evaristo. ‘Detransition, Baby’ van Torrey Peters. ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ van Tobi Lakmaker. En ‘Komijnsplitsers’ van Marieke Lucas Rijneveld.

Geen ballen of sterren of andere waarderingssystemen voor de zeven boeken op het Continuüm, maar ik vond de mooiste taal bij Marieke Lucas Rijneveld. Presentator Ruth Joos, van het zondagse boekenprogramma Brommer op Zee waar hij 30 januari te gast was, zei: “Wat ik zie in deze gedichten is dat je je tot jongen geschreven hebt.” Dat doet Rijneveld met prachtige woordenvondsten. Hij onderzoekt wat het betekent om te wonen in jezelf.

Verder was ik zeer onder de indruk van drie boeken uit het Engels taalgebied: van Bernardine Evaristo, Torrey Peters en Julie Cohen. Van Torrey Peters’ ‘Detransition, baby’ komt in mei de Nederlandse vertaling uit, de andere twee zijn al eerder vertaald. Lees hier ook de bespreking van het boek van Torrey Peters.

In het artikel op het Continuüm staat iets meer over de uitdaging die Julie Cohen op zich heeft genomen. Ze wilde een verhaal schrijven over één persoon met twee levens, man en vrouw. Wat zou dat betekenen in het Amerikaanse Maine van de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw? Wat is de invloed van gender op het leven?

Ook de andere boeken zijn de moeite waard. Kies wat je aantrekkelijk lijkt of bij je past en beleef veel leesplezier, nu tijdens de Boekenweek of daarna!