De Pride Photo publieksprijs is toegekend aan de Oekraïense fotograaf Lana Yanovska. Ze kreeg de prijs voor het werk ‘Polariteit’, een serie over androgynie en genderexpressie. Bijna een op de zes mensen die de expositie in de Oude Kerk bezochten, en dat waren er maar liefst 13.156, stemde voor ‘Polariteit’.

Yanovska vroeg voor de serie androgyn uitziende mensen om twee keer voor haar te poseren. Eenmaal klassiek mannelijk en eenmaal vrouwelijk. Met haar werk laat ze zien hoezeer genderrollen eigenlijk een act zijn en confronteert ze ons met onze eigen gendernormen. De serie ontving ook de eerste prijs in de thema categorie van dit jaar: ‘Insiders/Outsiders’.

De serie ‘Mélanie en haar familie’ van de Franse fotograaf Vincent Gouriou kreeg de tweede prijs. De fotograaf toont een intiem kijkje in het dagelijks leven van een transgender meisje op het Bretonse platteland. De derde prijs ging naar de serie ‘Manhattan, Zondag’ van de Amerikaanse fotograaf Richard Renaldi. De serie leidt de kijker op speelse wijze door het nachtleven van Manhattan.

Meer informatie over de Pride Photo Award kun je hier vinden

Bron: https://www.pridephotoaward.org/nl/2016/10/22/polariteit-wint-publieksprijs-2016/