De tentoonstelling ‘What a Genderful World’ is vanaf 11 oktober bijna een jaar lang te zien in het Tropenmuseum. Beleef gender! En word je bewust van mannelijk en vrouwelijk of de derde gender zoals dat over de hele wereld wordt ervaren!

Gender is hot. Niet alleen vanwege gendervrij speelgoed en de wc’s, maar ook vanwege de discussie over stereotype gedrag en de vraag wat mannelijk en vrouwelijk eigenlijk inhoudt.

Het Tropenmuseum heeft nu over gender een expositie opgezet in een festivalachtige setting. Je ziet er dat wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien, verschilt per cultuur en verandert door de tijd. Zo is de kleur roze in Europa en de VS niet altijd vrouwelijk geweest. En waar in het Westen veelal vrouwen een rok dragen, is dit in andere culturen een toonbeeld van mannelijkheid.

De expositie laat ook zien dat de tweedeling in man en vrouw niet overal vanzelfsprekend is. Zo zijn er in India, Samoa en Mexico drie genders en kennen verschillende native American-gemeenschappen er maar liefst vijf.

Met persoonlijke verhalen en interactieve spellen daagt het museum de bezoeker uit om ook de eigen ideeën over mannelijk- en vrouwelijkheid onder de loep te nemen. Dat kan voor verrassende eyeopeners zorgen, belooft het Tropenmuseum. Denk aan: zitten op een stoel speciaal voor vrouwen van ontwerper Anna Aagaard Jensen wat alleen wijdbeens kan. Het nemen van een duik in een ballenbak van borsten die aanzet tot nadenken over wat het betekent als je gereduceerd wordt tot object. En een fotoshoot die bezoekers bewust maakt van de ‘typisch mannelijke of vrouwelijke’ poses die ze zelf aannemen.

What a Genderful World is vanaf 11 oktober 2019 tot en met 23 augustus 2020 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag, 10:00 tot 17:00 uur. Adres van het Tropenmuseum: Linnaeusstraat 2 in Amsterdam.

Foto: Ana, Barend, Ian, Mandy en Thorn vertellen op videobeelden in de expositie wat zij vinden van wereldwijde genderfeiten en wat hun visie op gender is