En-profiel foto van Mars en Sjamaani

Wat hoop je voor de toekomst?

In verband met de “International Day of Transgender Visibility” leek het ons een mooi idee om aan een groep (jonge) non-binaire en binaire transgender personen te vragen wat zij hopen voor de toekomst. Hier het antwoord van Mars en Sjamaani.

(Tekst: Zinga van der Veen)

Wat hoop je over 10/20 jaar te zien op het gebied van emancipatie/acceptatie van genderdiversiteit?

Mars (23)

Het is moeilijk antwoord te geven op deze vraag. Er kan veel veranderen in twintig jaar, maar de veranderingen die nodig zijn op het gebied van genderdiversiteit kunnen soms veel weerstand opwekken. Toch heb ik hoop dat we binnen 10/20 jaar emancipatie en acceptatie van genderdiversiteit kunnen verbeteren.

Op het gebied van de Nederlandse taal bijvoorbeeld, hoop ik dat over 10/20 jaar genderloze voornaamwoorden zoals hen/hun of die/diens, genormaliseerd zijn.

Foto van Mars

Instagram: @weirdm00ns

Ook op het gebied van onderwijs kan veel gebeuren. Ik hoop dat er over 10/20 jaar les wordt gegeven over het verschil tussen geslacht en gender, en over hoe beiden een spectrum zijn. Dan zouden er een stuk minder trans en non-binaire kinderen zijn die met zichzelf in de knoop zitten en een stuk meer toekomstige ouders, vrienden, werkgevers en politici zijn, die begrip tonen voor genderdiversiteit.

Daarnaast zijn er veel kleine veranderingen, die een verschil kunnen maken. Ik hoop dat het over 10/20 jaar makkelijker is om een X is in je paspoort te krijgen. Of, nog beter, dat je gender helemaal niet meer geregistreerd hoeft te worden. Ik hoop dat kledingwinkels geen mannen- en vrouwenafdelingen meer hebben, zodat alle kleding voor iedereen beschikbaar is. Ik hoop dat het standaard is om bij het introduceren van jezelf ook je voornaamwoorden te noemen en dat niemand bang hoeft te zijn om daardoor hun baan of vrienden te verliezen. Ik hoop dat de transgenderzorg toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft, zoals zorg hoort te zijn.

Mijn droomwereld is een wereld waarin je gender niet vast hoeft te staan en waarin geslacht volledig losstaat van gender. Een wereld zonder hokjesdenken. Een samenleving met een ‘derde’ gender hokje is niet ideaal, maar dat zou ook al een stap in de goede richting zijn. Ik hoop dat de samenleving van 2040 meer opties biedt dan cis man en cis vrouw. Dat je genderidentiteit/expressie daarbuiten kan vallen en dat dat je dagelijks leven niet moeilijker maakt.

 

Sjamaani (20)

(Foto: @alexsomethingphotos)

Heel breed gezien hoop ik dat mensen elkaar gewoon laten zijn wie ze willen zijn en zich niet zo laten tegenhouden of belemmeren. Los van dat er soms geen acceptatie is, zijn er soms mensen heel doelbewust aan het tegenwerken dat er iemand is die anders is.

Foto Sjamaani

Instagram: @irohs.tea.party

Verder dat de media echt een weerspiegeling is van mensen en wat er speelt in de wereld; dat is het nu echt niet. Het is heel wit, cisgender en hetero. En als er iemand in de media is die bijvoorbeeld queer is, dan is het vaak een dramatisch verhaal, terwijl dat niet altijd zo is. Iedereen verdiend leuke verhalen. Ik hoop in de toekomst vaker leuke positieve verhalen te zien van mensen zoals ik. Een goede weerspiegeling waar ik trots op kan zijn.

Ik hoop meer variatie te zien. Verhalen over echte mensen, die geschreven zijn vanuit eigen ervaringen. Als er meer diversiteit is achter de schermen, dan worden deze verhalen ook beter verteld in films en in het nieuws.

Verder hoop ik ook dat dan mensen advies geven vanuit hun eigen ervaring. Dat niet anderen zonder die ervaring voor jou bepalen wat goed is. Bij bijvoorbeeld een gesprek heb je nu vaak een gesprek met “zijwieltjes”, want je moet ondertussen ook nog informatie geven die de ander nodig heeft om het gesprek te kunnen voeren. Als de media hierin veranderen, hebben mensen straks veel meer kennis over bijvoorbeeld het onderwerp gender. Dan gaat de acceptatie automatisch omhoog en wordt het ook makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan.

Ik had het laatst met mijn broertje over seksuele voorlichting. Hij krijgt op school geen voorlichting over gender, homoseksualiteit of aseksualiteit. Dus ik hoop ook dat de voorlichting verbeterd. En dat alle docenten bij de lerarenopleiding informatie krijgen over lhbti+ onderwerpen.

 

Wil je meer interviews over “Wat hoop je voor de toekomst”? Lees ook de verhalen van JasseAlex of Tijn.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com