“De VVD koestert en beschermt de vrijheid van het individu”, zegt Dilan Yesilgöz. “Dat je kunt zijn wie je wilt zijn.” Ze is nu nog gemeenteraadslid in Amsterdam, woordvoerder Veiligheid en Sport. Maar ze staat nummer 19 op de VVD-lijst voor de verkiezingen op 15 maart.

Veiligheid is breed, zegt ze. Het gaat ook over discriminatie, radicalisering en straatintimidatie (waar behalve vrouwen ook homo’s en transgenders last van kunnen hebben). Ze roept niet alleen op om te stemmen op 15 maart, maar ook om daarna je stem te laten horen. Zo van ‘hé, wat nu, hoe kan ik mijn invloed laten gelden?’ Zichtbaarheid daarbij van lhbt’ers moet volgens haar normaal worden.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.