De Amerikaanse regering gaat openbare scholen opdracht geven om transgender personen gebruik te laten maken van het toilet dat past bij hun genderidentiteit.

“A school may not require transgender students to use facilities inconsistent with their gender identity or to use individual-user facilities when other students are not required to do so.*”  Volgens de New York Times moet dit er voor gaan zorgen dat scholieren niet worden gediscrimineerd. Vandaag zullen de schooldistricten een brief van de federale overheid ontvangen met daarin een belangrijke waarschuwing. Scholen die geen gehoor geven aan de oproep kunnen mogelijk rekenen op een rechtszaak of het verlies van subsidie.

Transgender personen in combinatie met toiletten, het is een uiterst gevoelige kwestie in de Verenigde Staten. Zo botste de landelijke overheid onlangs met de staat North Carolina. Daar moeten transgender personen het toilet gebruiken dat overeenkomt met het geslacht dat op hun geboortebewijs staat aangegeven. Washington vindt deze ’toiletwet’ discriminerend.

Volgens de secretaris van het Ministerie van Onderwijs, John B. King JR, zou geen enkele student zich ongewenst mogen voelen op een school. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, iedereen heeft recht op onderwijs in een omgeving die vrij is van discriminatie, intimidatie en geweld.

Bron: www.nytimes.com

*Een school mag transgender leerlingen niet verplichten om faciliteiten te gebruiken die niet kloppen met hun genderidentiteit of die voor slechts een persoon tegelijk toegankelijk zijn wanneer andere leerlingen dat niet hoeven.