Van 15 tot 24 juni vond het midzomergrachtfestival plaats op verschillende locaties in Utrecht. Als onderdeel van dit festival organiseerden Jongensuur en Gender Divers Utrecht op 17 juni een lezing van Alex Bakker over zijn boek Transgender in Nederland. Het was een inspirerend moment waar het verleden en de toekomst van de transgenderbeweging in Nederland samenkwamen.

Alex Bakker is de eerste die een boek over de geschiedenis van transgender mensen in Nederland heeft geschreven. Hiervoor schreef hij alleen over de Tweede Wereldoorlog. “Transgender was eerst meer privé voor mij, maar nu doe ik bijna niks anders.” Zijn boek geeft een globaal overzicht van de transgendergeschiedenis vanaf 1950 op onder andere sociaal, juridisch, politiek en medisch gebied. De lezing was rijk aan informatie en extra interessant door het beeldmateriaal. Zo maakte een fragment van een tv-interview met Aaïcha Bergamin, de vrouw op de cover, veel indruk. De verhalen van oudere transgender mensen zijn soms moeilijk en schokkend, maar ook hoopvol en bovenal belangrijk om gehoord te worden. Ook al lijkt de transgenderbeweging nog zo nieuw, de wortels groeiden al decennia terug.

De lezing en aansluitende borrel vormden samen niet alleen een moment om te leren, maar ook een moment om connecties te leggen of kennissen te weerzien. Ook werd het nieuwe bestuur van Utrecht Gender Divers officieel voorgesteld. De leden hebben al plannen om originele en gezellige activiteiten te organiseren voor een diverse groep mensen; iets om je ogen en oren voor open te houden. Ook Alex Bakker verdient blijvende aandacht. Hij bestudeert nu het leven van transgender mensen vóór 1950. Daarnaast is hij bezig met een tentoonstelling in Berlijn over transgendergeschiedenis, die mogelijk ook naar Nederland komt in een aantal jaar.

Die middag kwamen het verleden en de toekomst op een mooie manier samen. We leerden de roots van de beweging kennen, maar het was ook goed te zien hoeveel verandering er is geweest. Ook werden deze middag gepassioneerde mensen met een visie voor een betere toekomst samengebracht. De wens voor verandering is duidelijk te zien in de plannen van Utrecht Gender Divers, Jongensuur en Alex Bakker. We zijn ver gekomen, maar we zullen zeker nog verder gaan.

Voor meer informatie over het boek, zie onze eerdere recensie. Voor meer informatie over jongensuur, klik hier. Meer informatie over Gender Divers Utrecht is hier te vinden.

Tekst: Mars Planting