GroenLinks heeft met Sophie Schers een expert op transgenderthema’s op de lijst. De beleidsmedewerker bij Transgender Netwerk Nederland weet als geen ander wat er speelt voor transgender personen. Ze staat op plek 35.

De partij wil werken aan verandering, zoals Jesse Klaver stelt. Dat is allereerst een groene economie. Maar ook op transgenderthema’s is er nog veel verandering en verbetering mogelijk. Bijvoorbeeld een betere vergoeding van zorgkosten en afschaffing van sekseregistratie. En, zegt Sophie Schers over de opname van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling: “Er is discriminatie van transgender personen en mensen met intersekse conditie. We moeten zichtbaar maken dat ook zij beschermd worden door de wet.”

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.