Free PATHH, zaterdag 18 juni, is een gratis evenement over de gezondheidszorg voor en mensenrechten van transgender personen. Uitgangspunt van de Free PATTH is hun zelfbeschikkingsrecht.

Het evenement vindt plaats in de schaduw van een mondiaal symposium over dezelfde thematiek, elders in Amsterdam. Free PATHH (Practicing Actual Transgender Healthcare and Human Rights) ontstond omdat deelname aan het mondiale symposium van zorgverleners (WPATH), bijna 1.000 euro per persoon, voor veel transgender personen te kostbaar is. Zowel het SCP als het CBS rapporteerden recent nog dat de financiële situatie van veel transgender personen ronduit slecht is. Doordat ze niet kunnen deelnemen, gaat hun zichtbaarheid en stem bij de WPATH verloren. “Gevolg is dat er op opnieuw óver de zorg en rechten van transgenders wordt gesproken, maar niet mét hen”, zegt Jochem Verdonk, een van de organisatoren van de Free PATTH. “Het zijn weer artsen, chirurgen, psychologen, maatschappelijk werkers, logopedisten etc. die over ónze zorg en ónze rechten zullen beslissen.”

Zelfbeschikking van transgender personen is in de zorg voor hen nog geen gewoonte. Artsen en psychologen bepalen wanneer wat gebeurt en wie waar recht op heeft. Plenaire sessies hebben titels als: ‘Je hebt recht op beter’ (de gebroken beloftes over transgenderzorg door de Nederlandse overheid), ‘We staan niet alleen’ (ervaringen in de zorg van mensen met een fysieke handicap) en ‘Informed Consent‘ (een Amerikaanse aanpak waarbij transgender mensen meer regie hebben over hun eigen behandeling). Eén van de workshops draagt de naam ‘Wachtlijst Blues’, over hoe het voelt om te moeten wachten op toestemming voor bijvoorbeeld hormoontherapie. Aan het eind van de dag worden WPATH en Free PATHH vergeleken door de bezoekers van beide symposia.

Transgender personen, maar ook zorgverleners en mensenrechtenspecialisten, worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Zie voor meer informatie dit agendabericht en www.freepathh.nl.

Illustratie is het logo van Free PATHH.