Op 21 maart mag Nederland weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat Transgender Info weer de TransVote van stal haalt. We laten je kennis maken met meer dan 10 transgender kandidaten die in diverse gemeenten kandidaat staan.

Voordat we ze aan je voorstellen wil je misschien weten wat een gemeenteraad is en wat die doet. Een gemeenteraad bestaat uit gekozen raadsleden van verschillende partijen die beslissingen maken over het beleid dat de gemeente uitvoert, van het afval ophalen tot cultuurbeleid tot verkeersbeleid en ga zo maar door. Die leden worden eens in de vier jaar gekozen. Net als na landelijke verkiezingen wordt er dan een coalitie gevormd met partijen die samen een meerderheid in de gemeenteraad hebben. Zij gaan dan na onderhandelingen nieuw beleid laten uitvoeren. Daarvoor leveren deze partijen ook de wethouders aan, die voeren het beleid samen met de burgemeester uit. Wil je meer weten over de gemeenteraad en de verkiezingen? Kijk dan op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten

In Nederland zijn transgender politici nog erg uitzonderlijk. Je bent al snel het enige trans gemeenteraadslid in de raad, of zelfs in het land. Dat kan na 21 maart gaan veranderen, maar daarvoor moet er dus wel op deze kandidaten gestemd worden. De kandidaten die wij in deze TransVote aan je presenteren staan kandidaat in één van de volgende gemeenten: Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Eijsden-Margraten, Etten-Leur, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Zaandam. In sommige gemeenten staan dus meerdere trans personen kandidaat, zoals in Amsterdam en Utrecht.

Vanaf komende maandag, 5 maart, zullen we ze aan je voor gaan stellen in afzonderlijke video’s.