71BODIES, een transinclusieve dans- en theatergroep uit Bergen, Noorwegen, komt in augustus naar het Theaterfestival Boulevard in ’s-Hertogenbosch. Ze brengen dan een voorstelling en verzorgen een workshop over het transitieproces waaraan je ook zelf kunt deelnemen.

71BODIES brengt dan A True Story. Dat is een voorstelling met dans, performance en muziek. Het gaat over transgender jeugd, transgender ouderschap en over familierelaties. Over het transitieproces en hoe je dat kunt vieren. Het project is geïnspireerd en gebaseerd op de ervaringen van deelnemende transgender personen en hun gezinsleden.

Voorafgaand aan de voorstelling geeft choreograaf Daniel Mariblanca een driedaagse workshop. Daarin zal hij met de deelnemers – transgender personen van 5 tot 25 jaar met (eventueel een oudere) familielid of vriend – een omgeving creëren waarin zij delen van hun (transitie)proces kunnen vieren, bijvoorbeeld in dans.

Met hele samenleving

“Wij, transgender personen, kunnen niet alleen een transitie doormaken”, zegt Mariblanca. “We hebben de hele samenleving nodig om met ons die overgang te maken. Hiervoor moeten we alle kanten van het verhaal horen en meewegen.” Daar gaat A True Story over.

Dat begint dus met een workshop tijdens het Theaterfestival Boulevard ’s-Hertogenbosch (3 – 13 augustus). De workshops zijn woensdag 9, donderdag 10 en vrijdag 11 augustus, steeds vier uur op een dag. Op vrijdag is er repetitie met het productieteam en dan zaterdag 12 en zondag 13 augustus volgen, als je dat wilt, deelname aan de voorstellingen van A True Story bij Boulevard, steeds twee op een dag.

Meedoen?

Wil je meedoen aan de workshops en eventueel de voorstellingen, dat kan. Samen met Daniel en de andere deelnemers ga je dan aan de slag in de workshop. Daarin staan dans en beweging centraal. Ervaring is niet nodig om mee te doen. Alle lichamen, lichamelijkheden, functionaliteiten en capaciteiten zijn welkom. Het is, aldus de organisatie, wél belangrijk dat je je prettig voelt om zichtbaar te zijn (of te worden) als transgender persoon en om vrijuit iets nieuws, maar belangrijks, te willen ervaren. Samen met een vertrouwd iemand.

Deelname is, zoals hierboven al gemeld, gericht op de leeftijdsgroep tussen 5 en 25 jaar, maar gezinsleden kunnen ouder zijn.

Heb je interesse om deel te nemen aan de workshop, geef je dan op bij Coralie den Adel: coralie@festivalboulevard.nl. En heb je vragen, stuur dan een bericht. Als je interesse hebt om mee te doen, wil Daniël Mariblanca graag met jou (en je familielid) kennismaken via een videogesprek. Dan kun je nog meer vragen stellen en ideeën uitwisselen over de workshop.

71BODIES

71BODIES werd opgericht door Daniel Mariblanca toen hij aan het begin van zijn transitie stond. Hij deed dit uit behoefte om complexiteiten in de transgender identiteit te begrijpen en vast te leggen. Sinds 2018 heeft de groep zowel nationale als internationale steun en erkenning gekregen.

De foto is van Ursula Kaufmann. Tekst: Ton van den Born