Movies that Matter. De naam zegt voldoende. Op 18 maart gaat dit filmfestival dat er toe doet weer van start. En wel met de wereldpremière van de documentaire Transit Havana – Nieuwe helden van de Cubaanse Revolutie. Regisseur Daniel Abma belicht met zijn film de nieuwe seksuele revolutie binnen de socialistische heilstaat.

Eens per jaar reizen een Nederlandse en Vlaamse plastisch chirurg naar Havana om daar vijf Cubaanse transgender personen te opereren. In het geheim? Nee. Op uitnodiging van Mariela Castro, dochter van de president en oprichtster van een transgenderzorgprogramma. Binnen de socialistische staat leidt Mariela een seksuele revolutie met de officiële leus ‘homofobia no, socialismo sì!’ De staat biedt gratis psychologische hulp, hormonen, operaties en een nieuwe identiteit. Cubaanse transgender personen kunnen hun geslacht wettelijk aanpassen. Dit officiële staatsbeleid houdt echter niet in dat iedereen tolerant is. Het blijft voor transgender personen erg moeilijk om een plek te vinden in een omgeving waarin alles wat afwijkt van heteronormativiteit een probleem is.

Filmmakers Daniel Abma en Alex Bakker hebben gedurende meer dan een jaar drie transgender personen uit Cuba gevolgd. De documentaire geeft ons een unieke blik in het dagelijks leven van deze hoofdpersonen. In afwachting van hun verlossende operatie hebben zij te maken met discriminatie, seksisme, armoede, religieuze intolerantie en prostitutie. Ook de historische dag, waarop Raúl Castro en Barack Obama onverwacht de betrekkingen tussen beide landen herzien, maken we als kijker mee.

Regisseur Daniel Abma maakt films over mensen die in moeilijke of onrechtvaardige situaties verkeren. Over mensen die niet geaccepteerd worden of waar maar weinig aandacht voor is. Onderwerpen met een belangrijk sociaal aspect. Hoe krijg je mensen zo ver dat ze zich openstellen? Volgens Daniel is het toverwoord oprechte interesse. De film is geslaagd als de toeschouwer kan meeleven en meevoelen. Ga dat zien en leef het mee!

Speciale voorpremières: Amsterdam Roze Filmdagen, Het Ketelhuis 20 maart
Den Haag Movies that Matter Festival, Filmhuis Den Haag 19 maart (première), 21 maart, 22 maart

Vanaf 24 maart te zien in de volgende Nederlandse filmtheaters: Amsterdam De Balie, Het Ketelhuis Breda Chassé Groningen Groninger Forum Hilversum Filmtheater Hilversum Nijmegen LUX Rotterdam LantarenVenster Utrecht ‘t Hoogt

Bron: http://www.cinemadelicatessen.nl/