Weliswaar ontvangt de Turkse fotojournalist Akın Çeliktaş vrijdag 16 september de Pride Photo Award 2016 voor zijn foto van de verboden Istanbul Gay Pride in juni, maar er zijn veel prachtige transgenderbeelden onder de winnaars voor de prijs. De Pride Photo Award is een jaarlijkse wedstrijd voor foto’s over seksuele diversiteit en genderdiversiteit.

Zo zijn in de Oude Kerk in Amsterdam beelden te zien van Lana Yanovsky (Oekraïne) met androgyne mensen. ‘Androgynie schrikt af en fascineert tegelijkertijd’, schrijft ze op haar website. ‘Androgyne mensen leven tussen de polariteiten van de binaire samenleving, ze passen uiterlijk niet in mannelijke of vrouwelijke stereotypering.’ Yanovsky maakt met haar foto’s beide polariteiten zichtbaar en daarmee spiegelt ze de normen en stereotypering van de kijker.

Op de tentoonstelling, samengesteld door Marga Rotteveel, zijn foto’s te zien van de Franse fotograaf Vincent Gouriou van Mélanie, trans vrouw en haar vriend. En van Bénédicte Desrus, ook uit Frankrijk, is er een serie getiteld: ‘Samantha Flores, a woman of her own making’.

De hoofdprijs, geselecteerd uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten, toont een jonge vrouw aan de kant van de straat, terwijl oproerpolitie voorbij marcheert. Volgens Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award, is de Turkse prijswinnaar heel actueel. “Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, in Turkije en overal ter wereld.”

LGBT Pride Bans in Istanbul Akin Celiktas

De tentoonstelling is te zien in de Oude Kerk in Amsterdam van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober. De Oude Kerk, Oudekerksplein 23, is open van maandag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17.00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Foto’s: Polarity van Lana Yanovsky en LGBT Pride Bans in Istanbul van Akin Celiktas

Meer over de Pride Photo Award 2016.