Er zijn behalve de Trans Holland-podcast, waar we eerder over berichtten, deze zomer nog twee podcastseries gestart voor queers en transgender personen. Voorzover we weten. Dat zijn ‘Spectrum’ en ‘Genderkwiebus’. In het Engelse taalgebied zijn er veel meer.

“We willen een eigen, veilige ruimte hebben en we willen onze verhalen zelf kunnen vertellen”, legt Alex Philippa uit over de motivatie om met Trans Holland te starten. Ze zegt dit op het Continuüm in een overzichtsartikel dat de beginnende (of zoekende) podcastluisteraar wegwijs wil maken. “Het gebeurt meer dan eens dat onze verhalen als trans vrouwen worden gekaapt door anderen, niet altijd met goede bedoelingen.”

Twee andere recente podcastseries over queer en trans zijn Spectrum podcast en Genderkwiebus. Spectrum is in juni gestart. Het is een tweewekelijkse podcast waarin host Riyaz van Wegberg (niet-trans) de queer-ervaring centraal zet. De Genderkwiebus Podcast begon in mei. Daar beantwoordt Nanoah Struik – een van de drie Nederlanders met een X in het paspoort – in relatief korte audio’s allerlei vragen rondom gender.

Verder vind je op Spotify, Stitcher of Soundcloud series zoals ‘Mensje in de Maak’ (Nederlands), Queersplaining, TransLash en What the Trans!? (Amerikaans of Brits) en Olave Talks (op YouTube en ook in het Engels). Je vindt er ook oudere podcasts waarin soms trans mensen aan het woord komen. Zoals de trans mannen Micha Meinderts en Chris Rijksen die in een aflevering van Toen ik mij zag vertellen over transgender in de media.

Lees verder op Het Continuüm. Daar vind je meer over de inhoud van de podcasts. En ook een ‘afvinklijstje’ met 21 podcastseries die op een enkele na allemaal door transgender personen worden gemaakt.

Foto: Pikist (creative commons), tekst: Ton van den Born