Het televisieprogramma EenVandaag spreekt maandagavond 1 mei met twee transgender personen die niet meer konden wachten op een recept en hun hormonen zelf bestelden.

Een deel van de transgender personen gaat zelf op zoek naar hormonen om hun genderdysforie te bestrijden. Reden hiervoor is dat ze vaak te lang moeten wachten op een officiële behandeling. Zo duurt het gemiddeld acht maanden voordat mensen een eerste afspraak hebben en nog veel langer voordat ze via een genderpoli hormonen krijgen voorgeschreven. Dus besluiten ze om bijvoorbeeld zelf testosteron te injecteren, oestrogeen te slikken of hormoonzalf te smeren. En dit alles zonder toezicht van een arts. Dit heeft soms heftige gevolgen.

Zo injecteerde Nanne Versteegh zelf hormonen die hij op internet had besteld, waardoor zijn stem zwaarder werd en hij mannelijke haargroei kreeg, maar hij kreeg ook last van hartkloppingen. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hij in elkaar stortte en per ambulance moest worden afgevoerd. Ryan Ramharak loog om online de gewenste hormoonzalf te krijgen. Het resultaat was positief en hij was er erg blij mee, maar er was geen arts bij om de vorderingen en zijn gezondheid in de gaten te houden.

Politieke partij D66 wil dat deze problemen worden opgelost en heeft Kamervragen gesteld. Wat kunnen we veranderen om dit soort situaties te voorkomen? Edith Schippers, demissionair Minister van Volksgezondheid, wil meer zorg voor transgender personen en een betere verspreiding van die zorg door het hele land. Maar, zeggen sommigen, dat is niet een volledige oplossing voor het probleem. Veel trans personen hebben moeite met het psychologische traject dat ze moeten afleggen voordat ze van een arts hormonen voorgeschreven krijgen. Op het moment dat ze zich aanmelden bij de poli zijn ze er toch al over uit: behandeling en wel zo snel mogelijk.

Vanavond om 18.15 op NPO1.

Bron: http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/73743/transgenders_grijpen_zelf_naar_hormonen