Vandaag vaart de boot van Trans Pride als derde mee tijdens de Canal Parade door de grachten van Amsterdam. Het thema van de Pride dit jaar is ‘Remember the past, create the future’ waarmee de Stonewall-rellen van 50 jaar geleden in New York worden herdacht. De boot van Trans Pride vraagt aandacht voor twintig helden van de trans beweging. Leer hier meer over wie deze personen zijn.

 

Brandon Teena was een Amerikaanse transgender man. Velen zullen hem kennen van de met een Oscar bekroonde film Boys Don’t Cry, die gebaseerd is op zijn leven en zijn noodlottige einde.  

 

Vanessa Campos was een sekswerker en trans vrouw die vanuit Peru naar Frankrijk was geëmigreerd. In 2018 werd zij vermoord toen ze probeerde te voorkomen dat een van haar collega’s werd beroofd. 

 

 

De Filipijnse trans vrouw Jennifer Laude werd op 26-jarige leeftijd vermoord. Haar dood leidde tot protesten van transgenderrechten activisten. 

 

 

Hande Kader was een Turkse activist en trans vrouw. Voor haar dood werd ze bekend als het gezicht van de Turkse lhbt-gemeenschap door haar verzet tegen politie die de Istanbulse Gay Pride probeerde te stoppen. 

 

              

De Hondurese Santi Carvajal was een journalist en transgender vrouw die het televisieprogramma La Galaxia de Santi presenteerde. Vorige maand werd zij in Puerto Cortés onderweg naar haar werk vermoord.

 

 

Yoshi Tsuchida was een Japanse trans man. Zijn dood is niet opgehelderd.

 

 

Gwen Araujo was een zeventienjarig transgender meisje dat vermoord werd in de Verenigde Staten in 2002. Een jaar na haar dood werd een fonds opgericht dat voorlichting over transgender personen op middelbare scholen verzorgt.

 

Almaroof Bijli was een 30-jarige Pakistaanse trans vrouw. In 2015 werd zij vermoord.

 

 

De Braziliaanse trans vrouw Quelly da Silva werd begin dit jaar op gruwelijke wijze vermoord door een man waar zij eerder seks mee had. Ze was 35 jaar oud

 

Thapelo Makutle, aka Queen Bling, was de winnaar van een Zuid-Afrikaanse Miss Gay pageant. De 24 jarige trans persoon deed vrijwilligerswerk voor lhbt personen. Thapelo werd vermoord in 2012.

 

Marsha P. Johnson was een belangrijke lhbt-activist in New York. Samen met Sylvia Rivera heeft ze een belangrijke rol gespeeld tijdens de Stonewall-rellen van 1969. Leer meer over haar met de film The Death and Life of Marsha P. Johnson.

 

 

Georgina Bayer is ’s werelds eerste openlijke transgender burgemeester en parlementslid.

 

Michael Dillon was de eerste trans man die phalloplastie onderging.

 

Alan Hart was een van de eerste mannen die hysterectomie en gonadectomie onderging.

 

Leslie Feinberg was trans activist en auteur van Stone Butch Blues, een van de belangrijkste boeken over genderidentiteit.

 

 

Diana Sascayan was een Argentijnse transgender activist en bestuurslid van ILGA. Ze pleitte voor de nieuwe wet die 1% van de banen in de openbare sector voorbehoudt aan trans personen. In 2015 werd ze vermoord.

 

 

Lili Elbe was kunstenaar en de bekendste patiënte van de baanbrekende arts Magnus Hirschfeld. Ze is ook bekend van de film The Danish Girl. Lees hier een recensie over de recente Nederlandse vertaling van haar boek.

 

Miss Major is een activist en voorvechtster van transgender rechten, met extra aandacht voor vrouwen van kleur.

 

Sylvia Rivera speelde samen met Marsha P. Johnson een belangrijke activistische rol bij de Stonewall rellen en is nog altijd een inspiratie voor de gemeenschap.

 

Chelsea Manning is klokkenluidster van het Amerikaanse leger en maakt zich sterk voor trans rechten.

 

Meer informatie over de boot van Trans Pride vind je hier.