Er zijn in Nederland duizenden transgender leerlingen en studenten. Sommigen zijn open over zichzelf. Anderen durven dat niet of zijn nog aan het onderzoeken wat hun genderidentiteit is.

Trans kinderen en jongeren voelen zich op school nog niet overal veilig en vrij om zichzelf te zijn. Er zijn bijvoorbeeld docenten die het verkeerde geslacht gebruiken en mede-leerlingen die je wegjagen van het toilet. Aan kennis en acceptatie kan nog veel gedaan worden in het onderwijs.

Voorlichting over transgenderthematiek en genderdiversiteit gebeurt nog onvoldoende. De interesse in het onderwerp is wel groot. Er zijn initiatieven die deze onderwerpen wel bespreekbaar maken, zoals de Genderbread Kit. Op middelbare scholen en Mbo’s bestaan ook GSA’s die proberen scholen veiliger te maken voor lhbt-jongeren. Door TNN zijn er ook handvatten ontwikkeld voor de ondersteuning van trans jongeren in het onderwijs.

Bekijk hier verder de berichten en ervaringen over het thema onderwijs.

Nieuws

Meer weten?

Hieronder vind je informatie over genderdiversiteit in het onderwijs

  • Handvatten voor het onderwijs

    Een transgender student kan tegen diverse problemen aanlopen: van kennisgebrek en vooroordelen bij docenten en medestudenten tot oude gegevens in de studentenadministratie en ernstige studievertraging. De meeste onderwijsinstellingen kunnen wel extra kennis gebruiken om de studietijd van deze studenten in betere banen te leiden. Want als transgender student hoef je er niet alleen voor te […]

    Handvatten voor het onderwijs »

Video

Ervaringsverhalen