De voorstelling Met Zonder Ballen van Het Laagland gaat over een trans zoon en zijn moeder. Centraal staat zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als moeder. De voorstelling gaat op tournee in het land tot 1 april 2022.

Een theaterdocumentaire over moeder en zoon. De zoon, Flip Zonne Zuijderland (1998), is aankomend filmmaker en performer. Moeder, Inez Derksen (1967), is artistiek directeur van Het Laagland. Sinds haar theateropleiding stond ze niet meer zelf op het podium. De gevoelde
urgentie om deze persoonlijke geschiedenis te delen maakt dat Inez en Flip nu samen uit de coulissen komen.

In de voorstelling wordt het voor de zoon allemaal steeds duidelijker en zie je een moeder in verwarring omdat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Het is een mix van persoonlijke bespiegelingen, schrijnende confrontaties en informatieve weetjes. Met ook alle misverstanden, zorgen en clichés.

“Het is relevant voor álle jongeren en hun opvoeders”, vertelde Flip in de herfsteditie van magazine Vruchtbare aarde. “Het gaat over herkenbare universele thema’s rond volwassen worden en opvoeding. Zoals uitvinden wat het beste bij je past en je eigen weg daarin durven en mogen gaan.” En Inez: “Hoe je als ouder vaak – bewust of onbewust – stiekem toch heel sturend bent wanneer je kind probeert zijn of haar eigen identiteit te vinden. Het gaat over grip houden op het leven van je kind versus vrijheid geven en loslaten in liefde en vertrouwen. En over écht kijken, zonder je eigen bagage te projecteren.”

Met Zonder Ballen zal ongetwijfeld bij transgender personen en hun familie veel herkenbaarheid opleveren.

De regie van Met Zonder Ballen is in handen van Annelies van Wieringen. Na de première, 23 oktober in eigen huis (Schouwburg Sittard) is de voorstelling in verschillende theaters in Nederland te zien. De volledige speellijst tot 1 april 2022 is hier te vinden.

Foto: Milan Gies