Er zijn geen Nederlandse series met non-binaire personages: personages die niet man of vrouw zijn. Dit is jammer, want representatie van non-binaire genderidentiteiten draagt bij aan de acceptatie van non-binaire personen. Gelukkig zijn er wel een aantal buitenlandse series die non-binaire personages een kans geven.

Een goed voorbeeld is de serie Billions. Je zou misschien het eerste grote non-binaire personage niet verwachten in een serie over corruptie en politiek in de beleggingswereld, maar toch is het zo. Personage Taylor Mason maakte een jaar geleden luid en duidelijk hun debuut als non-binair personage met de woorden: “I am Taylor Mason, my pronouns are they, them, theirs”.  Het is verfrissend dat Taylors verhaallijn niet focust op hun worsteling met hun genderidentiteit. Dit laat zien dat non-binaire mensen meer zijn dat hun genderidentiteit. In Billions wordt Taylors gender zelfs gezien als een voordeel bij hun baas: omdat hen anders is, kan hen anders denken.

Een ander pluspunt is dat Taylor wordt gespeeld door een non-binaire acteur, Asia Kate Dillon. Dillon wist niks van non-binaire genders tot hen het script las: “Toen ik de beschrijving van het personage las, dacht ik: oh my gosh, hier ben ik… Hier is Asia.”. Het was een emotionele ervaring voor hen: “Ik huilde toen ik het script voor het eerst las. Niet alleen omdat ik het was, maar omdat een personage nog nooit zoiets op tv heeft gezegd.” Dit laat al zien dat non-binaire personages een grote indruk kunnen maken en dat simpele informatie al veel kan betekenen.

Sinds Taylors debuut in 2017 introduceerden andere bekende series non-binaire personages, zoals Syd in One Day at a Time, een Netflix sitcom over een Cubaanse immigrantenfamilie. De dochter van de familie gaat een relatie aan met Syd, een non-binair persoon. De aflevering focust op hoe persoonlijke voornaamwoorden werken en hoe de familie hierop reageert. Een ander voorbeeld is Yael in Degrassi. Dit is een Netflix-show voor jongeren, die veel ingaat op sociale problemen.

Natuurlijk waren er ook voor 2017 al non-binaire personages op tv, maar deze waren vaak minder bekend en minder zichtbaar. Het is een goed teken dat er nu ook in populaire shows over de complexiteit van gender wordt gesproken. Hopelijk komt er binnenkort ook een Nederlandse show met non-binaire personages. Dan kan ook hier meer informatie over de ervaring van non-binaire personen worden verspreid.

Tekst: Mars Planting

Bronnen: Pink News, Variety, YouTube

Afbeelding: Wiki Commons