De SP wil de handen ineenslaan voor één samenleving, voor emancipatie en gelijke rechten voor iedereen. Aldus Sadet Karabulut. Ze heeft al tien jaar ervaring als Tweede-Kamerlid voor de SP en staat nu op plek 5. De SP staat volgens haar voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat transitie een heel ingrijpend proces is, zegt Sadet Karabulut. “Transitieverlof zou normaal moeten zijn, maar omdat het niet goed geregeld is, niet wettelijk geregeld ook, zie je dat mensen problemen krijgen op hun werk.” Een van de dingen waar ze zich voor wil inzetten. Maar ook voor zorgvergoeding, want, zegt ze, “transseksualiteit is geen keuze, dus de zorgkosten moeten in het basispakket.”

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.