Arie Boomsma ontvangt donderdag 9 maart de Jillis Bruggeman Penning. De programmamaker krijgt de onderscheiding omdat hij zich ‘trendsettend en taboedoorbrekend’ heeft ingezet voor jonge lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Hij heeft met name transgender zijn voor iedereen in Nederland respectvol zichtbaar en bespreekbaar gemaakt.
Wethouder in Schiedam, Mario Stam, reikt de penning uit “Arie Boomsma geeft lhbt’ers een gezicht”, zegt hij. “Hij laat zien dat zij dezelfde wensen en dromen hebben als al die andere Nederlanders. Daarvoor wil Schiedam hem graag onderscheiden.”
De gemeente Schiedam wil een voortrekkersrol vervullen als het gaat om de strijd tegen discriminatie van lhbt’ers. De gemeente heeft onder meer lhbt-ambassadeurs benoemd en stimuleert en ondersteunt een aantal lhbt-projecten. Eén daarvan is het Jillis Bruggeman Monument, een herinneringstegel voor de Schiedammer Jillis Bruggeman. Hij werd op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Met dit monument en de jaarlijkse uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van lhbt-beleid, neemt Schiedam stelling tegen alle vormen van vervolging en discriminatie van lhbt’ers. Arie Boomsma ontvangt de derde penning. Eerder werden de directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski (in 2015) en KNVB-voorzitter Michael van Praag (vorig jaar) onderscheiden.
De wethouder reikt 9 maart de Jillis Opsteker uit aan twee Schiedammers die zich inzetten voor meer acceptatie van lhbt’ers in de stad. Sophie Schers, beleidsmedewerker van het Transgender Netwerk Nederland en deelnemer aan ‘Hij is een zij’, vertelt over de betekenis van dit tv-programma voor transgender personen. En dan volgt de officiële overhandiging van de Jillis Bruggeman Penning aan Arie Boomsma. Femke Krens draagt een gedicht voor. Ten slotte is er om 12.15 uur bij het Jillis Bruggeman Monument een herdenking voor alle lhbt’ers in de wereld die vanwege hun seksuele identiteit vervolgd en gediscrimineerd werden of worden.
Foto: Wikimedia Commons