Eric en Morgan zijn vrienden, tieners. Ze wonen in Tennessee, in de Verenigde Staten. Birthday, het tweede boek van Meredith Russo, volgt hen in hun verwarrende gevoelens voor elkaar en over zichzelf.

Zo is er de kus. Voor Eric voelt het alsof hij niet zijn beste vriend kust, maar een meisje. Maar Morgan, die in dat deel van het boek nog met ‘hij’ wordt aangesproken, weet niet wat te doen. Het jaar daarop gaat Morgan keihard trainen, gewichten heffen, bier drinken, gevoel uitschakelen. En al het lange haar moet eraf. Maar het gaat niet goed. Morgan vervreemdt van zichzelf. Dat komt tot een uitbarsting op de volgende verjaardag.

Eric en Morgan zijn op dezelfde dag geboren. Hun ouders leerden elkaar kennen in het ziekenhuis en bleven bevriend. Net als de twee kinderen. Die zien elkaar sindsdien op elke verjaardag.

Het boek focust op die verjaardagen. Van 13 tot en met 18 jaar. Zes verjaardagen. Birthday, geschreven in 2019 voor young adult-lezers, is vertaald in het Nederlands, maar heeft de Engelse titel behouden. We volgen dan het verhaal vanuit de hoofden van de twee, afwisselend. En zo krijgen we als lezer inzicht in hun verwarring. Hun gevoelens voor elkaar, de verwijdering en telkens toch weer, het elkaar opzoeken op die speciale dag. Die dag waarop Morgan steeds een cadeau krijgt van haar overleden moeder. Een brief, een video of iets anders.

Ik vond het een heel mooi boek. Over verwarring over gender en seksualiteit, en welke kant het kan opgaan als je het gevoel wegduwt. Russo, zelf transgender vrouw, is als geen ander in staat om de wereld van een transgender meisje op te roepen. Het is raak en het is intiem omdat je steeds in het hoofd van de twee komt. Birthday is echt een aanrader, een prachtig verjaardagscadeau. Maar ook een mooi zelfcadeau dat je bij je lokale boekhandelaar kunt bestellen en afhalen als je nog niet jarig bent.

Nog even over de schrijfster, Meredith Russo. Haar debuut, If I Was Your Girl (2016), was ongeveer het eerste wereldwijd verspreide boek over een transgender tiener geschreven door een trans vrouw. Het boek won de Stonewall Book Award in 2017. Nog niet in het Nederlands vertaald.

Tekst: Ton van den Born
Foto: voorkant boek

Luister naar een podcast van een interview met Meredith Russo, september 2020.