Sinds kort is ook Transgender Netwerk Nederland actiever aanwezig op sociale media als Instagram. Een mooie aanleiding voor Transgender Info om eens kennis te maken met inspirerende trans personen op dit medium. Deze keer gaan we in gesprek met Romy Loe A Foe.

Romy is beginnend YouTuber en heeft een heel gezellige Instagram. Het YouTube kanaal genaamd Thought Draft bevat nog maar één filmpje, maar wel een belangrijke: Romy denkt hardop na over identiteit, wat het betekent en waarom het zo belangrijk wordt gevonden. Op Instagram, @roompjesuikeroompje, noemt Romy zichzelf een “Queer-ass DJ” en zie je foto’s achter de draaitafel op evenementen zoals Singlefeestje. “Met mijn sociale media probeer ik mensen die mij volgen en/of persoonlijk kennen te laten zien dat onderdeel van een groep zijn niet betekent dat je per se met alle neuzen dezelfde kant op kijkt. Ik hoop dat mensen die mij volgen zien dat er veel diversiteit is binnen de regenboog en zien waarom de dingen waar ik voor sta belangrijk kunnen zijn voor hen. Ik probeer een brug te slaan tussen de overeenkomsten in plaats van de verschillen te benadrukken en te verheerlijken, want dat gebeural genoeg.

https://www.instagram.com/p/BfyQ6-MBgmo/?taken-by=roompjesuikeroompje

 

Romy beschrijft zichzelf als “de liefdesbaby van Prince en Grace Jones. Oja, met ADD.” Over genderidentiteit valt meer te zeggen, maar Romy vindt het moeilijk om zoiets complex uit te drukken in woorden en vermijdt dit daarom ook vaak. “Ik gebruik alleen labels als het echt moet. Ik word vaker gelabeld door anderen dan dat ik dat zelf doe dus ik vind het ook wel moeilijk om mijn genderidentiteit te omschrijven. Ik vind zelf dat androgyn het makkelijkste woord is om mezelfte omschrijven.” De manier waarop je jezelf ziet of jezelf labelt kan natuurlijk verschillen van hoe anderen jou zien. Daar gaat Romy verschillend mee om. “Men spreekt mij vaker aan met haar dan met hem. Er zijn momenten dat ik daar niets van vind maar als men me aanspreekt met mevrouw dan heb ik wel zoiets van ‘do I look like a mevrouw to you?’.” Naast het feit dat mensen je soms anders aanspreken dan eigenlijk bij je identiteit past, noemt Romy nog iets anders dat meespeelt in het gebruiken van gendered woorden. “Ik merk dat omdat we onderscheid maken tussen (enkel) man en vrouw ik soms ook het gevoel heb dat het een waarde oordeel is omdat mannen en vrouwen verschillend gewaardeerd worden. Daarmee bedoel ik dat in waardering en prestatiegeslacht (en dus ook gender) bepalend is. Je ziet het terug in sport maar ook op de werkvloer.

Volg TNN op instagram op @transgendernetwerkNL en @transgenderinfoNL!

https://www.instagram.com/p/BhJbecLlGSs/?taken-by=transgenderinfonl

Tekst: Tessel ten Zweege