Relaties & daten
Veel transgender personen komen uit de kast komen wanneer ze al in een relatie zitten. Dit is vaak een lastige periode. Het is belangrijk om allebei de tijd te nemen om er aan te wennen.
Nieuwe werkelijkheid
Wanneer je uit de kast komt tegenover je partner, voel je je vaak bevrijd van een zware last. Je wil snel vooruit, eindelijk jezelf zijn! Voor je partner is het vaak heel anders. Hij of zij wordt meestal geconfronteerd met een totaal nieuwe werkelijkheid. Dat kan behoorlijk schrikken zijn.
Hoe ga je daarmee om?
1) PRAAT MET ELKAAR.
Waarschijnlijk heeft je partner veel vragen. Hoe beter jij kan uitleggen hoe het voor jou voelt, hoe gemakkelijker het voor je partner is om zich in te leven.
2) NEEM DE TIJD.
Neem allebei veel tijd om eraan te wennen. Jij loopt er misschien al jaren mee rond, maar je partner niet.
3) VRAAG NIET OM GEHEIMHOUDING.
Waarschijnlijk wil je partner er graag met iemand over praten. Vraag hem of haar niet om het voor zichzelf te houden. Het is een te groot geheim om in je eentje mee rond te lopen! Spreek samen af wie het wel en niet mogen weten. Misschien heeft je partner ook behoefte aan gesprekken met een hulpverlener. Of aan contact met andere partners.
4) BETREK JE PARTNER BIJ JE TRANSITIE.
Wil je in transitie? Veel partners vinden het fijn als ze hier bij betrokken worden. Zo wennen ze makkelijker aan de nieuwe situatie. Neem je partner bijvoorbeeld mee naar het genderteam of naar bijeenkomsten met andere transgender personen.
5) SOMS GAAT HET NIET MEER.
Kan je partner er maar niet aan wennen? Of merk je zelf dat je je beklemd voelt in de relatie? Soms merk je uiteindelijk dat het niet meer werkt tussen jullie. In dat geval is het soms beter om uit elkaar te gaan, hoe droevig het ook is.
Ervaringen:
Dating
Dating is voor iedereen spannend, maar als je transgender bent, heeft het nog wat extra uitdagingen. Een ander moet vaak wennen aan je situatie. Maar ook je eigen angst en onzekerheid kan in de weg staan. Tips en tricks lees je hier.
Hier vind je tips om ruimte te maken voor positieve ervaringen en je niet te laten weerhouden door eventuele tegenvallers.
Al toe aan dating?
Als je in transitie bent, ben je vaak sterk gericht op je eigen persoonlijke ontwikkeling. Hoeveel ruimte is er dan voor een ander, die je nog helemaal moet leren kennen? Het antwoord is voor iedereen anders. Misschien vindt jij het fijn om single te blijven en alle aandacht op je eigen proces te richten. Of je voelt juist wel ruimte om een ander te leren kennen, en merkt dat je daar helemaal klaar voor bent.
Onzeker
Transgender personen zijn nogal eens onzeker over zichzelf. Om allerlei redenen, bijvoorbeeld:
- Je schaamt je voor je lichaam omdat het, voor jouw gevoel, niet ‘klopt’ met hoe het zou moeten zijn.
- Je maakt je zorgen of mensen ‘het’ aan je kunnen zien en wat ze ervan zullen vinden.
- Je hebt veel negatieve (voor)oordelen gehoord over transpersonen. Je bent daar zelf na verloop van tijd in gaan geloven en vindt jezelf daarom niet goed zoals je bent.
- Je hebt negatieve ervaringen opgedaan in vriendschap of in de liefde.
Als je onzeker bent, zie je vaak op tegen daten. Want als jij jezelf al niet goed vindt, wat zal een ander dan wel niet van je vinden? Vaak klopt dat echter niet. Maar waarschijnlijk ben jij veel teveel bezig met wat jij zelf je negatieve kanten vindt, en vergeet je dan je positieve eigenschappen. Jij ziet alleen wat je verkeerd aan jezelf vindt, maar een ander ziet hoe mooi, attent of grappig jij bent.
Als je onzeker bent, ga je jezelf verstoppen. De ander kan jou dan niet leren kennen. Hoe meer jij in jezelf gelooft en hoe meer je van jezelf durft te laten zien, hoe beter de ander kan ontdekken hoe mooi jij bent als persoon.
Heb je last van onzekerheid? Praat er dan eens over. Met familie, vrienden of met een hulpverlener. En lees meer over omgaan met de buitenwereld . Realiseer je: je bent anders, maar je mag er zijn zoals je bent.
Kan ik wel iemand vinden?
Los van de onzekerheid over jezelf, kun je bang zijn dat je niemand kunt vinden. Je vraagt je misschien af: daten mensen niet veel liever met iemand die niet transgender is? Het antwoord is: nee, niet per se. Waarom?
- Er is niets mis met transgender-zijn. Veel mensen hebben er helaas vooroordelen over. Maar er zijn ook genoeg mensen die voorbij hun vooroordelen kunnen kijken, en dan jou zien: een mooi mens in een bijzondere situatie.
- Jouw lichaam is misschien niet dertien-in-een-dozijn. Maar wie zegt dat ‘anders’ niet mooi kan zijn? Het ligt er maar aan hoe je ernaar kijkt. Bovendien: iemand die verliefd op jou is, vindt je lichaam vaak prachtig, gewoon omdat het jóuw lichaam is.
- Zit jij middenin je operaties of heb je veel last van genderdysforie? Dan brengt dat ook voor een partner uitdagingen mee. Maar je bent niet de eerste of enige die door een lastige periode gaat. Er zijn veel partners die daar, al is het soms lastig, prima mee om kunnen gaan.

Hoe vertel ik het? 10 tips om het te vertellen aan een partner
Hoe vertel je dat je er nu als man (of vrouw) uitziet, maar je eigenlijk iets anders voelt? Dat je aan travestie doet? Dat je lichaam er onder je kleren anders uitziet dan de ander gewend is? Of dat je een bijzonder verleden hebt?
Als je transgender bent, is het vaak spannend om dat aan je date te vertellen.
1. KIES DE JUISTE WOORDEN.
Bedenk van tevoren welke woorden je wilt gebruiken. Kies woorden die kloppen met jouw beleving én waarvan je denkt dat de ander ze begrijpt. De één vindt bijvoorbeeld het woord ‘transgender’ prettig, de ander heeft het liever over ‘genderdysforie’.
2. DENK NA OVER TIMING.
Vertel je het meteen, of wacht je er even mee?
Als je transitie op dit moment een groot deel van je leven is, is het logisch als je niet te lang wacht met vertellen. Denk na over hoe het over komt als je wacht met het te vertellen. Voor de ander kan het bijvoorbeeld verwarrend zijn wanneer je dat hebt uitgesteld. Vroeg vertellen verkleint bovendien de kans dat je date het via een ander hoort. En als je lichaam anders is dan wat mensen gewend zijn, is het fijn voor de ander om hieraan te wennen voordat jullie intiem worden.
Aan de andere kant is het soms fijn zijn als de ander jou eerst leert kennen en pas daarna van jou hoort dat je transgender bent. Zo vertroebelen eventuele vooroordelen niet zijn of haar eerste indruk van jou.
3. BEDENK WAT JE OP JE PROFIEL ZET.
Doe je aan internetdaten? Dan kun je er iets over zeggen in je profiel. Voordelen: je hoeft het niet face-to-face te vertellen. En je weet dat jouw transgender-zijn geen belemmering is voor je date. Nadelen: je loopt mensen mis die wel op jóu vallen, maar voor wie je transgender-zijn in eerste instantie een drempel is. Tegelijkertijd trek je soms mensen aan die juist niet op jou, maar alleen op je transgender-zijn vallen. En je kunt vervelende vragen krijgen van voorbijgangers die je profiel bekijken.
4. GEEF DE ANDER TIJD.
Houd er rekening mee dat je date moet wennen aan het idee. Misschien weet je date even niet hoe te reageren, of raakt hij of zij in de war. Zijn of haar beeld van jou staat namelijk even op losse schroeven. Het kan even duren voordat je date hier mee om kan gaan en weer gewoon jou kan zien, zoals je bent.
5. PIK NEGATIEVE REACTIES NIET.
Dat iemand eraan moet wennen, betekent niet dat je het hoeft te pikken als de ander vervelend reageert. Reageert jouw date negatief op jouw verhaal? Spreek niet meer met hem of haar af. Je verdient iemand die jou leuk vindt zoals jij bent.
6. VRAAG GEEN GEHEIMHOUDING.
Houd er rekening mee dat je date behoefte kan hebben aan iemand om er over te praten, zoals een vriend(in) of familielid. Je kunt samen afspreken wie daar wel en niet geschikt voor zijn.
7. GEEF INFORMATIE.
Houd er rekening mee dat de ander veel vragen heeft. Bedenk wat je wel en niet wil vertellen, en hoe je het wil vertellen. Verwijs eventueel naar informatie op internet.
8. WISSEL TIPS UIT.
Vraag andere transgender personen hoe zij het vertellen. Iedereen pakt het anders aan. Ontdek wat bij jou past.
9. DENK AAN JE VEILIGHEID.
Vertel het voor de zekerheid ergens waar andere mensen bij zijn, bijvoorbeeld in een restaurant of op straat. Het komt niet vaak voor, maar helaas reageren sommige mensen agressief.
10. HOUD VAN JEZELF.
Soms gaat het daten goed, soms heb je een tegenvaller. Hoe het ook gaat, jij bent sowieso goed zoals je bent. Zorg voor jezelf, wees trots op wie je bent en omring je met mensen die van je houden.
Heeft je partner verteld dat hij of zij transgendergevoelens heeft? Of heb je een relatie gekregen met iemand die transgender is? Dat is soms heel verwarrend.
MIJN PARTNER IS UIT DE KAST GEKOMEN
Veel transpersonen komen uit de kast komen wanneer ze al in een relatie zitten. Misschien zijn jullie al een tijdje samen, en heeft je partner je nu pas verteld dat hij of zij transgendergevoelens heeft. Dat kan behoorlijk schrikken zijn. Je wordt geconfronteerd met een totaal nieuwe werkelijkheid. Waarschijnlijk heb je veel vragen: waarom heb ik nooit iets gemerkt? Wil mijn partner in transitie? Voel ik me dan nog wel tot hem of haar aangetrokken?
MIJN NIEUWE PARTNER IS TRANSGENDER
Het kan ook dat je een relatie hebt gekregen met iemand die vanaf het begin open is over zijn of haar transgendergevoelens. Bijvoorbeeld met iemand die al een transitie achter de rug heeft. Je bent verliefd en hartstikke blij met je nieuwe relatie. Tegelijkertijd vind je het misschien verwarrend. Je vraagt je misschien af: hoe zag je partner er vroeger uit? Hoe werkt het met seks? Wie mag het wel en niet weten?
10 TIPS
1) PRAAT MET ELKAAR.
Waarschijnlijk heb je veel vragen. Durf ze te stellen. Vertel ook hoe jij je voelt. Hoe beter jullie met elkaar praten, hoe makkelijker het is om elkaar te begrijpen.
2) NEEM IEMAND IN VERTROUWEN.
Praat er niet alleen met elkaar over, maar ook met iemand anders die je vertrouwt. Het is dan makkelijker om erachter te komen wat jij zélf voelt. Misschien wil je partner liever dat je het geheim houdt, maar het is een veel te groot geheim om in je eentje te dragen. Spreek samen af aan wie je het wel en niet vertelt.
3) NEEM DE TIJD.
Neem allebei veel tijd om eraan te wennen. Je partner loopt er misschien al jaren mee rond, maar voor jou is het nog helemaal nieuw.
4) STA JE VERWARRING TOE.
Verwarring is heel begrijpelijk en helemaal niet erg. Vaak wordt de verwarring na een tijdje vanzelf minder.
5) NEEM HET SERIEUS.
Misschien hoop je stiekem dat de transgendergevoelens van je partner vanzelf weer overgaan. Dat is meestal niet zo. Soms verbergt iemand zijn of haar gevoelens een tijdje, maar uiteindelijk komen ze toch naar boven. Zie onder ogen dat het is zoals het is.
6) ZOEK INFORMATIE.
Zoek informatie over transgender of genderdysforie zodat je begrijpt waar het over gaat. Deze site is een goed begin.
7) WEES BETROKKEN.
Wil je partner in transitie? Veel partners vinden het fijn om hierbij betrokken te worden. Zo wen je makkelijker aan de nieuwe situatie. Vraag bijvoorbeeld of je mee mag naar het genderteam of naar bijeenkomsten met andere transgender personen.
8) LEG CONTACT MET ANDERE PARTNERS.
Niet alleen jouw partner heeft behoefte aan contact met gelijkgestemden, maar jij ook! Andere partners begrijpen vaak hoe je je voelt en kunnen je tips geven om ermee om te gaan. Je vindt ze bijvoorbeeld via (h)erkenning of via de facebookgroep Transpartner Zone.
9) ZOEK HULP.
Het is heel normaal om hulp te zoeken als je met vragen, verwarring of onvrede blijft rondlopen. Je kunt hiervoor bij een reguliere hulpverlener terecht, maar ook bij iemand die veel van transgender-zijn af weet. Kijk bijvoorbeeld bij Transvisie Zorg.
10) SOMS GAAT HET NIET MEER.
Kan je er maar niet aan wennen? Of merk je dat het niet meer werkt tussen jullie? In dat geval is het soms beter om uit elkaar te gaan, hoe droevig het ook is.