Een rechtbank in de Amerikaanse staat Oregon heeft beslist dat inwoners hun wettelijke geslacht moeten kunnen veranderen in non-binair. Non-binair is een alternatieve benaming voor de genderidentiteit en/of -expressie van transgender personen die zich niet enkel mannelijk of vrouwelijk voelen en/of uiten.

Jamie Shupe uit Portland, Oregon, diende op 27 april een verzoekschrift in voor een juridische ‘sex change’. Rechter Amy Holmes Hehn heeft deze wijziging toegekend. Shupe vertelde de ‘Oregonian’: “Bij mijn geboorte ben ik als man bestempeld, puur op basis van mijn biologie. Daar zit ik de rest van mijn leven aan vast. Mijn genderidentiteit is echter vrouwelijk. Mijn genderidentiteit is nooit mannelijk geweest. Ik beschouw mezelf als een derde geslacht, want ik ben een combinatie van beide.” Transgender Law Center zegt dat dit de eerste plaats in het land is, waar een rechter heeft beslist dat non-binair als wettelijke geslachtsidentificatie geldt.

Shupe maakt gebruik van de aanhef “Mx.”, een genderneutraal alternatief voor “Dhr” of “Mevr”, dat vorig jaar aan het Oxford-Engels woordenboek werd toegevoegd. Deze aanhef wordt steeds populairder onder mensen die zich niet identificeren met een mannelijke of vrouwelijke genderidentiteit.

Het besluit betekent niet per se dat Shupe in staat is om hun geslacht te wijzigen op juridische documenten. Op dit moment is het in Oregon niet mogelijk iets anders dan man of vrouw op je rijbewijs te hebben staan. En ook op federale documenten zoals paspoorten zijn alleen “man” of “vrouw” toegestaan.

Bron: http://www.pbs.org/newshour/rundown/oregon-court-rules-that-nonbinary-is-a-legal-gender/