De Leescoalitie heeft in samenwerking met COC Nederland op Valentijnsdag de website queerboeken.nl gelanceerd. De site wil scholieren en docenten wijzen op boeken over lhbti’ers. Over genderdiversiteit zijn nu zeventien prachtige titels te vinden.
“Bij het lezen voor de lijst kunnen leerlingen nu ook kiezen uit de lijst op queerboeken.nl”, zegt minister Van Engelshoven. De minister ondersteunt het initiatief. “Uit onderzoek blijkt dat lhbti-leerlingen het gevoel hebben dat het bijna nooit over hen gaat”, legt ze uit. Dat kan beter. De suggesties zijn voor iedereen, benadrukt de minister, “want lezen met een andere bril verruimt ieders blik.” Leescoalitie en COC hopen zo ook de situatie van lhbti’ers op school te verbeteren.
Er is nu een overzicht van vijftig mooie titels te vinden. Ze zijn verdeeld in categorieën zoals ‘Lezen voor de lijst’, ‘Young adult’, ‘Jongen-jongen’ en ‘Meisje-meisje’. Onder ‘Gender’ staan zeventien prachtige titels. De website wordt vier keer per jaar aangevuld met nieuwe titels.
Tegelijkertijd met de lancering van de nieuwe literatuurlijst op queerboeken.nl start de verkiezing van het Beste Queer Fragment. Lezers kunnen stemmen op de mooiste liefdesscènes uit de queerliteratuur. De fragmenten zijn gekozen door Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Valentijn De Hingh. Zij hebben ieder een inleiding op elk fragment geschreven. De fragmenten zijn gebundeld in een uitgave met een voorwoord van Arthur Japin. Deze uitgaven zijn tijdens Valentijnsdag verspreid onder scholieren via de Gender and Sexuality Alliances (GSA’s) op scholen.
De Leescoalitie is een samenwerking van Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Leescoalitie wil de leescultuur versterken. Dat gaat van het terugdringen van laaggeletterdheid tot het stimuleren van mensen tot het lezen van literatuur. Elk jaar is er een speciale campagne.
tekst: ton van den born