“Of je nu homo, hetero of transgender bent, iedereen verdient eerlijke kansen.” Dat zegt Keklik Yücel, Tweede-Kamerlid voor de PvdA. Ze agendeert regelmatig zaken die voor transgender personen van belang zijn en is met GroenLinks en D66 initiatiefnemer voor opname van transgender in de Algemene wet gelijke behandeling.

“We staan voor een samenleving waarin we samen vooruitkomen”, zegt Keklik Yücel. “Een inclusieve samenleving.” Met TNN wil ze ook in de toekomst zaken agenderen die voor transgender personen van belang zijn. Zoals transitieverlof en zorgkostenvergoeding. “We vinden dat we in de Transgenderwet leeftijdsgrens en deskundigheidsverklaring kunnen loslaten.”

“Ik strijd voor vrijheid, gelijkwaardigheid en gelijke kansen voor iedereen”, besluit ze. hecht de PvdA veel aan voorlichting op scholen.Wil je een voorkeursstem uitbrengen: ze staat nu op nummer 16 van de kandidatenlijst van de PvdA.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.