Theater AanZ heeft 26 juni de Annie Brouwer – Korf Prijs 2016 gekregen voor de voorstelling ‘ID, over de vrijheid jezelf te durven zijn’.

Deze LHBT-emancipatieprijs, vernoemd naar de toenmalige burgemeester Annie Brouwer-Korf, wordt sinds 2007 jaarlijks uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000. Burgemeester van Zanen, in bijzijn van Annie Brouwer-Korf, reikte de prijs uit aan Theater AanZ op de laatste dag van het Midzomergrachtfestival. Van Zanen onderstreepte het belang van de prijs in het licht van de aanslag op de homoclub in Orlando.

Theater AanZ speelde al jaren een voorstelling op scholen over seksuele diversiteit, de voorstelling ID die in januari in première ging, gaat over het thema van genderdiversiteit. Met het geldbedrag wil AanZ lerarenopleidingen en pabo’s van de Utrechtse hogescholen financieel tegemoet komen als zij ID inzetten voor hun studenten. Het doel is zo veel mogelijk toekomstige onderwijs- en welzijnsprofessionals te bereiken, zodat zij zich (nog) beter kunnen inzetten in het creëren van een sociaal veilige leeromgeving voor genderdiverse jongeren, leerlingen en studenten.

Het project dat de prijs wil winnen, moet bijdragen aan integratie en emancipatie van LHBT’ers. Voor de prijs die vorig jaar naar Utrecht Gender Divers ging voor een expositie over lichaam en identiteit, waren vier kandidaten. Robbert Kalff / Stichting voor UCPP (zichtbaarheid tijdens de Utrecht Canal Pride Parade), studentenvereniging Anteros (lezingen over LHBT-onderwerpen), Cocktail, die zich inzet voor veiligheid en weerbaarheid van LHBT-asielzoekers en Theater AanZ.

Over AanZ schreef de jury, ‘dit is theater voor Utrechtse leerlingen met preventief karakter waar veel jongeren in de toekomst profijt van zullen hebben. Veel docenten in het vo en het mbo zijn handelingsverlegen en zijn niet voldoende in staat om moeilijke onderwerpen aan de orde te stellen’.


Foto (Theater AanZ): Marian van Hoof, zakelijk directeur: “We bestaan dit jaar tien jaar en wat een prachtig cadeau is dit!” Links, met prijs Jolanda de Groot, artistiek directeur en rechts burgemeester Van Zanen en oud-burgemeester Brouwer-Korf