Het PrideFestival in Brussel, dit jaar van 29 april tot en met 17 mei, plaatst trans personen ‘krachtig in de kijker’. Dat gebeurt met theater, exposities, films, debatten en manifestaties.

De Belgische transwereld is in afwachting van erkenning van hun zelfbeschikking in de Belgische wetgeving. De verantwoordelijke minister van Justitie Koen Geens – die de medische vereisten en de sterilisatie-eis voor een geslachtsregistratiewijziging wil schrappen – heeft aangekondigd dat er dit najaar een politiek debat met eventuele hoorzittingen in het parlement van experts komt.

Pride.be staat dit jaar al volledig in het teken van zelfbeschikking. Personen moeten zelf kunnen beslissen over hun gewenste genderidentiteit, genderexpressie en genderrol. De slogan dit jaar is ‘Ik beslis!’: ‘Ik beslis om door het leven te gaan als vrouw, man of met een andere genderidentiteit, met welke naam ik wil worden aangesproken, wat op mijn officiële documenten vermeld moet worden en of ik mijn lichaam al dan niet wil veranderen. Ik beslis, want ik weet wie ik ben.’

CINEMATEK, het centrum van het Koninklijk Belgisch Filmarchief in Brussel, organiseert een filmreeks over genderidentiteit, met films van regisseurs zoals Clint Eastwood, Pedro Almodóvar en Rainer Werner Fassbinder, en ‘vergeten parels’ zoals ‘Liquid Sky’, ‘The World According to Garp’ en ‘Orlando’.

Er is een fototentoonstelling van Samra Habib ‘Just me & God!’, van 10 tot 14 mei in Het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis in Brussel. Er is theater. En op 3 mei is er een (Franstalig) debat in Café de Markten in Brussel over hoe trans personen worden geportretteerd in de populaire cultuur.

Het PrideFestival open 29 april met een receptie in het Brusselse stadhuis. Er is dan een folkloristische optocht door het centrum van Brussel, ook langs Manneken Pis, die getooid zal in zijn in het kostuum dat Jean-Paul Gaultier voor hem heeft ontworpen. Op 14 mei is de Parade@Pride, hoogtepunt van het festival. En het festival loopt af op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Alle activiteiten van het Pride Festival in Brussel staan op rainbowhouse.be en www.pride.be.