Relaties & Seks:

Seks als je lijf niet fijn voelt

Evelyne: ‘Ik voel me een pionier zoals ik de straat opga’

Evelyne Neuman (1964) zegt dat hoewel ze niet geopereerd is, het vrouw-zijn in haar hart, hoofd en ziel zit. Ze wijst allerlei organisaties in Nederland en België op inclusief beleid naar trans personen en merkt op dat de verdraagzaamheid al behoorlijk groot is...

‘Het medisch onderzoek voelde als een verkrachting van staatswege’

Sjaan vertelt over de impact van de oude ‘transgenderwet’ Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender- en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

‘Ik had echt geen last van dat orgaan’

Sem vertelt over de schade van de oude transgenderwet Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

Kaye – ‘It’s always the papers’

It’s not all just misery, says Kaye (34), after telling how she left her parents because they did not accept her being trans, how her partner in the Netherlands became violent and that institutions didn’t cooperate at all. A story of abuse, violence, bullying, racism,...

Kaye – ‘Het gaat toch altijd om de papieren’

Het is niet alleen maar ellende, zegt Kaye (34) nadat ze het verhaal heeft gedaan hoe ze bij haar ouders wegging omdat die haar trans zijn niet accepteerden, in Nederland een gewelddadige partner had en instanties hier geen gehoor gaven. Opsluiting, afhankelijkheid,...

Marlies – Ze accepteren me in de kerk

Marlies Houtman (54) was verontwaardigd over de Nashville-verklaring, begin januari 2019. Over de gelovigen die zeggen dat homoseksualiteit en transgenderisme niet goedgepraat mag worden. Haar eigen ervaringen met de (katholieke) kerk waren meestal juist heel goed....

Hoe geniet je van seks als je lijf niet ‘klopt’? Het is niet altijd gemakkelijk, maar er kan misschien meer dan je denkt. Deze tips kregen we van andere transgender personen. Wat werkt wel en niet bij jou?

1. WEET OF JE SEKS WIL

Sommige transgenders voelen zich fijn in hun lijf, andere niet. Voelt jouw lijf niet als ‘van jou’, dan is genieten van seks soms moeilijk. Je hoeft natuurlijk geen seks te hebben. Maar misschien wil je het niet missen. Dat hoeft ook niet. Er kan vaak meer dan je denkt! Ga voor jezelf na of je wel behoefte hebt aan seks, en zo ja, of je het nu wilt proberen.

2. VERRUIM JE BLIK

Veel mensen denken bij seks aan ‘een penis in een vagina’ of ‘iets met je geslachtsdelen’. Maar dat hoeft niet. Seks kan ook zijn: elkaar opwinden en strelen, (half)naakt tegen elkaar aanliggen of samen fantaseren. Of… wat is seks voor jou?

3. WEET WAAR JE AANGERAAKT WIL WORDEN

Als je lijf niet fijn voelt, wil je vaak niet overal aangeraakt worden. Hoe werkt dat bij jou? Bedenk wat jouw persoonlijke handleiding is. Welke plekken raak je graag aan, welke liever niet? En welke plekken mag jouw partner wel en niet aanraken?

4. PRAAT MET ELKAAR

Het belangrijkste is dat je alleen doet wat jij fijn vindt. Leg je partner uit wat jouw handleiding is. Praten over wat je wel en niet wilt bij het vrijen is vaak spannend, maar ook fijn.

5. DOE HET MET IEMAND DIE JE VERTROUWT

Vind je vrijen lastig, doe het dan niet met zomaar iemand. Doe het met iemand die je helemaal vertrouwt. Iemand die jou door en door kent en bij wie je helemaal jezelf kan zijn.

6. ONTSPAN JE

Om fijne seks te hebben, helpt het om je helemaal te laten gaan. Denk niet na over hoe je eruit ziet of wat voor lichaam je hebt. Concentreer je juist op het fijne gevoel. Want dat fijne gevoel is van jou en kan niemand jou afnemen. Geniet van wat wel kan en maak je geen zorgen om wat niet kan.

7. GEBRUIK ANDERE WOORDEN

Als je een man bent wil je als man vrijen, ongeacht je lichaam. Daarom gebruiken transmannen vaak mannelijke woorden voor hun lichaam en seks. Dus: praat over je penis en over gepijpt worden, ook al ben je nog niet geopereerd. Voor trans* vrouwen geldt hetzelfde. Ook al zijn je borsten nog klein of helemaal plat, het zijn wel jouw borsten! Of praat over gebeft worden in plaats van over gepijpt worden.

8. FANTASEER

Fantaseer tijdens het vrijen dat je lijf wél helemaal klopt. Als je dit beeld kunt oproepen, word je vaak makkelijker opgewonden. Wel is het jammer als je alleen nog met je hoofd in de wolken zit en niet meer in het hier en nu. Probeer dus ook contact te houden met het fijne gevoel in je lijf. En met degene met wie je vrijt.

9. WEES CREATIEF MET STANDJES

Wanneer voel jij je meer man of meer vrouw: als je bovenop ligt of juist onderop? Of misschien wel als je naast elkaar ligt en je vriend of vriendin jou met de hand bevredigt? Kies standjes uit die passen bij jouw gevoel over jezelf. Experimenteer!

10. GEBRUIK HULPMIDDELEN

Gebruik hulpmiddelen om je lichaam eruit te laten zien zoals jij je voelt. Voor trans* mannen zijn er allerlei penisprotheses. Er zijn slappe penissen om de hele dag in je broek te dragen (een ‘packy’), maar ook harde penissen voor bij het vrijen. Er zijn dure protheses, speciaal voor transgender personen, maar bij veel seksshops zijn ook goedkopere ‘strap-ons’ (voorbinddildo’s) te koop. Trans* vrouwen dragen overdag vaak vulling in hun beha, maar dat kan tijdens de seks natuurlijk ook. Ook kun je ervoor kiezen om je slipje aan te houden bij de seks en je ‘zaakje’ weg te stoppen.

ALS HET NIET FIJN IS

Wil je genieten van seks, maar lukt het maar niet? Zoek hulp bij een seksuoloog. Er zijn verschillende seksuologen die ervaring hebben met transgender cliënten.