Relaties & Seks:

Operaties en seks

Evelyne: ‘Ik voel me een pionier zoals ik de straat opga’

Evelyne Neuman (1964) zegt dat hoewel ze niet geopereerd is, het vrouw-zijn in haar hart, hoofd en ziel zit. Ze wijst allerlei organisaties in Nederland en België op inclusief beleid naar trans personen en merkt op dat de verdraagzaamheid al behoorlijk groot is...

‘Het medisch onderzoek voelde als een verkrachting van staatswege’

Sjaan vertelt over de impact van de oude ‘transgenderwet’ Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender- en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

‘Ik had echt geen last van dat orgaan’

Sem vertelt over de schade van de oude transgenderwet Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

Kaye – ‘It’s always the papers’

It’s not all just misery, says Kaye (34), after telling how she left her parents because they did not accept her being trans, how her partner in the Netherlands became violent and that institutions didn’t cooperate at all. A story of abuse, violence, bullying, racism,...

Kaye – ‘Het gaat toch altijd om de papieren’

Het is niet alleen maar ellende, zegt Kaye (34) nadat ze het verhaal heeft gedaan hoe ze bij haar ouders wegging omdat die haar trans zijn niet accepteerden, in Nederland een gewelddadige partner had en instanties hier geen gehoor gaven. Opsluiting, afhankelijkheid,...

Marlies – Ze accepteren me in de kerk

Marlies Houtman (54) was verontwaardigd over de Nashville-verklaring, begin januari 2019. Over de gelovigen die zeggen dat homoseksualiteit en transgenderisme niet goedgepraat mag worden. Haar eigen ervaringen met de (katholieke) kerk waren meestal juist heel goed....

Na een genitale geslachtsoperatie zien je geslachtsdelen er heel anders uit. Ook voelen ze anders aan en werken ze anders. Dat geldt ook voor seks.

HETZELFDE, MAAR TOCH ANDERS

Wanneer je een vagina krijgt of een (mini)penis, dan werkt deze voor een deel hetzelfde als bij cisgender personen. Maar er zijn ook verschillen. Zo kun je als transman geen zaadlozing krijgen, ook al heb je een penis. En de vagina van een trans* vrouw maakt niet of nauwelijks vocht aan, zodat je glijmiddel nodig hebt.

ZENUWEN

Bij alle genitale operaties zorgt de chirurg ervoor dat de zenuwen naar je clitoris of eikel intact blijven. Dit betekent dat je na je operatie nog steeds lekkere plekjes hebt. Als je deze plekjes stimuleert wanneer je zin hebt in seks en al een beetje opgewonden bent, geeft dat een fijn gevoel. Vraag je chirurg om er meer over te vertellen. Bij elke operatie is het weer anders.

ORGASME

Vaak kun je na je operatie een orgasme krijgen. Meestal is dat niet meteen de eerste keer dat je seks hebt na je operatie. Het duurt vaak een tijdje voordat je weer hebt ontdekt hoe je lichaam werkt. Vaak is het ook makkelijker om een orgasme te krijgen als je met jezelf vrijt dan als je met iemand anders vrijt. Dat is heel normaal.

META OF FALLO?

Trans* mannen kiezen tussen metaidoioplastiek (‘meta’) en falloplastiek (‘fallo’). Deze keuze heeft veel invloed op de manier waarop je seks hebt en beleeft na je operatie.

  • Kies je voor een ‘meta’, dan wordt je (door hormonen groter geworden) clitoris opgestrekt en aan één kant wat losgemaakt. Je krijgt dan een (zeer) kleine penis. Je kunt hiermee geen geslachtsgemeenschap hebben (‘neuken’). Het gevoel in je ‘meta’ is hetzelfde als van je clitoris.
  • Kies je voor een ‘fallo’, dan wordt huidweefsel van je onderarm of bovenbeen gebruikt om een penis van te maken. De clitoris komt aan de schacht van je penis te zitten en is bedekt door een laag huid. Je hebt dus nog wel een lekker plekje, maar die zit op een onverwachte plek. Door middel van een erectieprothese kun je een stijve penis krijgen. Vaak kun je dan ook geslachtsgemeenschap hebben.

Veel trans* mannen vinden het lastig om te kiezen. Bij je genderteam word je meestal ondersteund bij deze keuze. Ook buiten het genderteam kun je hulp zoeken. Of ga eens praten met trans* mannen die bepaalde operaties al hebben gehad.

GENIETEN VAN SEKS

Of je na de operatie kunt genieten van seks heeft niet alleen met zenuweinden en lekkere plekjes te maken, maar ook met jou en hoe jij je voelt. Weet je wat je fijn vindt in bed? Ben je blij met jezelf en met je lijf? Kan je je ontspannen? Als je met iemand anders vrijt: voel je je op je gemak bij deze persoon? Vind je de ander wel echt leuk?

OEFENEN

Ook moet je oefenen en uitproberen om erachter te komen hoe jouw lekkere plekjes werken. Bijvoorbeeld:

  • Houd je van hard of zacht wrijven? Drukken? Rondjes draaien?
  • Vind je het fijn om een speeltje te gebruiken?
  • Gebruik je glijmiddel en welke soort vind jij het fijnste?
  • Word je opgewonden als je ergens over fantaseert tijdens het vrijen?

Om lekker met iemand anders te kunnen vrijen, helpt het als je weet hoe het bij jezelf werkt. Veel masturberen dus!

HERSTEL

Het duurt een tijdje tot alles na je operatie weer hersteld is. In het begin ziet het er nog ‘raar’ uit: het is gezwollen en er zitten hechtingen. Misschien vind je het niet fijn om ernaar te kijken. Het hele herstel van je vagina of penis duurt minstens drie maanden, meestal nog langer. Het is even wennen dat je lichaam weer helemaal van jou is. Dat is heel normaal! Neem de tijd en ga op ontdekkingstocht.

VERDRIET

Na je operatie ben je misschien heel blij met je penis of vagina. Maar het kan ook dat je wel eens verdrietig bent. Je merkt nu misschien pas wat er niét kan veranderen aan je lichaam. Je zult als trans* man bijvoorbeeld nooit een zaadlozing krijgen met je eigen penis. Dit verdriet maakt het misschien moeilijk om van seks te genieten. Dit helpt soms:

  • Bedenk dat álle mannen verschillend zijn, óók cisgender mannen. Dat je geen zaadlozing krijgt met je penis betekent niet dat je geen ‘echte man’ bent. Wel dat je een bijzonder verleden hebt. Daar is niets mis mee.
  • Voor trans* vrouwen geldt dat natuurlijk ook. Alle vrouwen zijn anders. Dat je vagina niet vochtig wordt, maakt jou niet minder vrouw. Je bent gewoon een vrouw met een bijzondere geschiedenis.
  • Blijf je er moeite mee hebben? Het helpt vaak om er met iemand over te praten.

COMPLICATIES

Bepaalde operaties geven meer kans op complicaties. Dit betekent dat er iets verkeerd gaat bij de operatie of bij het herstel. Is dit bij jou gebeurd, dan duurt het vaak langer voordat je helemaal blij bent met je lijf. Het kan dan moeilijker zijn om te genieten van seks. Blijf je er moeite mee hebben? Praat er eens over met een hulpverlener.