Relaties & Seks:

Hoe vertel ik ‘het’ aan mijn date?

Evelyne: ‘Ik voel me een pionier zoals ik de straat opga’

Evelyne Neuman (1964) zegt dat hoewel ze niet geopereerd is, het vrouw-zijn in haar hart, hoofd en ziel zit. Ze wijst allerlei organisaties in Nederland en België op inclusief beleid naar trans personen en merkt op dat de verdraagzaamheid al behoorlijk groot is...

‘Het medisch onderzoek voelde als een verkrachting van staatswege’

Sjaan vertelt over de impact van de oude ‘transgenderwet’ Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender- en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

‘Ik had echt geen last van dat orgaan’

Sem vertelt over de schade van de oude transgenderwet Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

Kaye – ‘It’s always the papers’

It’s not all just misery, says Kaye (34), after telling how she left her parents because they did not accept her being trans, how her partner in the Netherlands became violent and that institutions didn’t cooperate at all. A story of abuse, violence, bullying, racism,...

Kaye – ‘Het gaat toch altijd om de papieren’

Het is niet alleen maar ellende, zegt Kaye (34) nadat ze het verhaal heeft gedaan hoe ze bij haar ouders wegging omdat die haar trans zijn niet accepteerden, in Nederland een gewelddadige partner had en instanties hier geen gehoor gaven. Opsluiting, afhankelijkheid,...

Marlies – Ze accepteren me in de kerk

Marlies Houtman (54) was verontwaardigd over de Nashville-verklaring, begin januari 2019. Over de gelovigen die zeggen dat homoseksualiteit en transgenderisme niet goedgepraat mag worden. Haar eigen ervaringen met de (katholieke) kerk waren meestal juist heel goed....

Als je transgender bent, is het vaak spannend om dat aan je date te vertellen.

1. KIES DE JUISTE WOORDEN.

Bedenk van tevoren welke woorden je wilt gebruiken. Kies woorden die kloppen met jouw beleving én waarvan je denkt dat de ander ze begrijpt. De één vindt bijvoorbeeld het woord ‘transgender’ prettig, de ander heeft het liever over ‘genderdysforie’.

2. DENK NA OVER TIMING.

Vertel je het meteen, of wacht je er even mee?
Als je transitie op dit moment een groot deel van je leven is, is het logisch als je niet te lang wacht met vertellen. Denk na over hoe het over komt als je wacht met het te vertellen. Voor de ander kan het bijvoorbeeld verwarrend zijn wanneer je dat hebt uitgesteld. Vroeg vertellen verkleint bovendien de kans dat je date het via een ander hoort. En als je lichaam anders is dan wat mensen gewend zijn, is het fijn voor de ander om hieraan te wennen voordat jullie intiem worden.
Aan de andere kant is het soms fijn zijn als de ander jou eerst leert kennen en pas daarna van jou hoort dat je transgender bent. Zo vertroebelen eventuele vooroordelen niet zijn of haar eerste indruk van jou.

3. BEDENK WAT JE OP JE PROFIEL ZET.

Doe je aan internetdaten? Dan kun je er iets over zeggen in je profiel. Voordelen: je hoeft het niet face-to-face te vertellen. En je weet dat jouw transgender-zijn geen belemmering is voor je date. Nadelen: je loopt mensen mis die wel op jóu vallen, maar voor wie je transgender-zijn in eerste instantie een drempel is. Tegelijkertijd trek je soms mensen aan die juist niet op jou, maar alleen op je transgender-zijn vallen. En je kunt vervelende vragen krijgen van voorbijgangers die je profiel bekijken.

4. GEEF DE ANDER TIJD.

Houd er rekening mee dat je date moet wennen aan het idee. Misschien weet je date even niet hoe te reageren, of raakt hij of zij in de war. Zijn of haar beeld van jou staat namelijk even op losse schroeven. Het kan even duren voordat je date hier mee om kan gaan en weer gewoon jou kan zien, zoals je bent.

5. PIK NEGATIEVE REACTIES NIET.

Dat iemand eraan moet wennen, betekent niet dat je het hoeft te pikken als de ander vervelend reageert. Reageert jouw date negatief op jouw verhaal? Spreek niet meer met hem of haar af. Je verdient iemand die jou leuk vindt zoals jij bent.

6. VRAAG GEEN GEHEIMHOUDING.

Houd er rekening mee dat je date behoefte kan hebben aan iemand om er over te praten, zoals een vriend(in) of familielid. Je kunt samen afspreken wie daar wel en niet geschikt voor zijn.

7. GEEF INFORMATIE.

Houd er rekening mee dat de ander veel vragen heeft. Bedenk wat je wel en niet wil vertellen, en hoe je het wil vertellen. Verwijs eventueel naar informatie op internet.

8. WISSEL TIPS UIT.

Vraag andere transgender personen hoe zij het vertellen. Iedereen pakt het anders aan. Ontdek wat bij jou past.

9. DENK AAN JE VEILIGHEID.

Vertel het voor de zekerheid ergens waar andere mensen bij zijn, bijvoorbeeld in een restaurant of op straat. Het komt niet vaak voor, maar helaas reageren sommige mensen agressief.

10. HOUD VAN JEZELF.

Soms gaat het daten goed, soms heb je een tegenvaller. Hoe het ook gaat, jij bent sowieso goed zoals je bent. Zorg voor jezelf, wees trots op wie je bent en omring je met mensen die van je houden.