Relaties & Seks:

Dating

Evelyne: ‘Ik voel me een pionier zoals ik de straat opga’

Evelyne Neuman (1964) zegt dat hoewel ze niet geopereerd is, het vrouw-zijn in haar hart, hoofd en ziel zit. Ze wijst allerlei organisaties in Nederland en België op inclusief beleid naar trans personen en merkt op dat de verdraagzaamheid al behoorlijk groot is...

‘Het medisch onderzoek voelde als een verkrachting van staatswege’

Sjaan vertelt over de impact van de oude ‘transgenderwet’ Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender- en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

‘Ik had echt geen last van dat orgaan’

Sem vertelt over de schade van de oude transgenderwet Zaterdag 27 november maakt de Staat in de Ridderzaal excuses aan transgender en intersekse personen voor de voorwaarden die ze tot 2014 stelde aan het wijzigen van het juridisch geslacht. Tussen 1985 en 2014...

Kaye – ‘It’s always the papers’

It’s not all just misery, says Kaye (34), after telling how she left her parents because they did not accept her being trans, how her partner in the Netherlands became violent and that institutions didn’t cooperate at all. A story of abuse, violence, bullying, racism,...

Kaye – ‘Het gaat toch altijd om de papieren’

Het is niet alleen maar ellende, zegt Kaye (34) nadat ze het verhaal heeft gedaan hoe ze bij haar ouders wegging omdat die haar trans zijn niet accepteerden, in Nederland een gewelddadige partner had en instanties hier geen gehoor gaven. Opsluiting, afhankelijkheid,...

Marlies – Ze accepteren me in de kerk

Marlies Houtman (54) was verontwaardigd over de Nashville-verklaring, begin januari 2019. Over de gelovigen die zeggen dat homoseksualiteit en transgenderisme niet goedgepraat mag worden. Haar eigen ervaringen met de (katholieke) kerk waren meestal juist heel goed....

Dating is voor iedereen spannend, maar als je transgender bent, heeft het nog wat extra uitdagingen. Een ander moet vaak wennen aan je situatie. Maar ook je eigen angst en onzekerheid kan in de weg staan. Tips en tricks lees je hier.

Hier vind je tips om ruimte te maken voor positieve ervaringen en je niet te laten weerhouden door eventuele tegenvallers.

Al toe aan dating?

Als je in transitie bent, ben je vaak sterk gericht op je eigen persoonlijke ontwikkeling. Hoeveel ruimte is er dan voor een ander, die je nog helemaal moet leren kennen? Het antwoord is voor iedereen anders. Misschien vindt jij het fijn om single te blijven en alle aandacht op je eigen proces te richten. Of je voelt juist wel ruimte om een ander te leren kennen, en merkt dat je daar helemaal klaar voor bent.

Onzeker

Transgender personen zijn nogal eens onzeker over zichzelf. Om allerlei redenen, bijvoorbeeld:

  • Je schaamt je voor je lichaam omdat het, voor jouw gevoel, niet ‘klopt’ met hoe het zou moeten zijn.
  • Je maakt je zorgen of mensen ‘het’ aan je kunnen zien en wat ze ervan zullen vinden.
  • Je hebt veel negatieve (voor)oordelen gehoord over transpersonen. Je bent daar zelf na verloop van tijd in gaan geloven en vindt jezelf daarom niet goed zoals je bent.
  • Je hebt negatieve ervaringen opgedaan in vriendschap of in de liefde.

Als je onzeker bent, zie je vaak op tegen daten. Want als jij jezelf al niet goed vindt, wat zal een ander dan wel niet van je vinden? Vaak klopt dat echter niet. Maar waarschijnlijk ben jij veel teveel bezig met wat jij zelf je negatieve kanten vindt, en vergeet je dan je positieve eigenschappen. Jij ziet alleen wat je verkeerd aan jezelf vindt, maar een ander ziet hoe mooi, attent of grappig jij bent.
Als je onzeker bent, ga je jezelf verstoppen. De ander kan jou dan niet leren kennen. Hoe meer jij in jezelf gelooft en hoe meer je van jezelf durft te laten zien, hoe beter de ander kan ontdekken hoe mooi jij bent als persoon.
Heb je last van onzekerheid? Praat er dan eens over. Met familie, vrienden of met een hulpverlener. En lees meer over omgaan met de buitenwereld . Realiseer je: je bent anders, maar je mag er zijn zoals je bent.

Kan ik wel iemand vinden?

Los van de onzekerheid over jezelf, kun je bang zijn dat je niemand kunt vinden. Je vraagt je misschien af: daten mensen niet veel liever met iemand die niet transgender is? Het antwoord is: nee, niet per se. Waarom?

  • Er is niets mis met transgender-zijn. Veel mensen hebben er helaas vooroordelen over. Maar er zijn ook genoeg mensen die voorbij hun vooroordelen kunnen kijken, en dan jou zien: een mooi mens in een bijzondere situatie.
  • Jouw lichaam is misschien niet dertien-in-een-dozijn. Maar wie zegt dat ‘anders’ niet mooi kan zijn? Het ligt er maar aan hoe je ernaar kijkt. Bovendien: iemand die verliefd op jou is, vindt je lichaam vaak prachtig, gewoon omdat het jóuw lichaam is.
  • Zit jij middenin je operaties of heb je veel last van genderdysforie? Dan brengt dat ook voor een partner uitdagingen mee. Maar je bent niet de eerste of enige die door een lastige periode gaat. Er zijn veel partners die daar, al is het soms lastig, prima mee om kunnen gaan.

Hoe vertel ik het?

Hoe vertel je dat je er nu als man (of vrouw) uitziet, maar je eigenlijk iets anders voelt? Dat je aan travestie doet? Dat je lichaam er onder je kleren anders uitziet dan de ander gewend is? Of dat je een bijzonder verleden hebt?

Lees hier 10 tips over hoe je het je date vertelt.