Issuekalender

transboot

Door het jaar heen zijn er verschillende issuedagen om de aandacht te vestigen op de belangen, zorg en rechten van transgender personen. Ben je zelf actief in de transgender emancipatie? Dan is deze kalender een handige leidraad om bij jou in de omgeving deze issuedagen onder de aandacht te brengen. Je kunt invulling geven aan een issuedag door bijvoorbeeld een voorlichting of presentatie te geven, een film of voorstelling te vertonen, een symposium of workshop te organiseren, of op een andere creatieve manier mensen bewust te maken van deze belangrijke onderwerpen voor transgender personen. We zouden het leuk vinden als je ons op de hoogte houdt als je iets organiseert, zodat we het op onze website en social media kunnen delen.

Transgender Gedenkdag

20 november

Jaarlijks worden transgender mensen ergens op de wereld vermoord. De jaarlijkse Transgender Gedenkdag wordt in november georganiseerd, Transgender Netwerk Nederland doet dit steeds ergens anders in Nederland samen met een regionale belangenorganisatie voor transgender personen of lhbti personen. 

Transgender Gedenkdag – Transgender Netwerk Nederland

Transgenderinfo.nl > agenda

Coming-Outdag

11 oktober

De coming-outdag is elk jaar op 11 oktober. Er is dan aandacht aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender persoon openlijk voor seksuele voorkeur of identiteit uitkomt. Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Er zijn dan veel activiteiten van lokale LHBT-organisaties, gecoördineerd door COC Nederland. Elk jaar is er ook een thema. www.coc.nl > coming-outdag

Transgender Zichtbaarheidsdag

31 maart

Op transgender zichtbaarheidsdag vieren we de genderdiversiteit die onze samenleving alleen maar keurrijker maakt en staan we stil bij de transgender en non-binaire rolmodellen. Hang de transgendervlag uit om bij te dragen aan de zichtbaarheid en draag ook online bij aan de zichtbaarheid. 

Transgenderinfo.nl > agenda

IDAHOBIT

17 mei

17 mei is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Dit is de dag dat juist ook bondgenoten van lhbti personen aandacht vragen voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of sekse kenmerken en wordt seksuele en genderdiversiteit gevierd.

Agenda – 17 MEI (idahot.nl)

Paarse Vrijdag

2e vrijdag in december

Paarse Vrijdag is dé grote actie-dag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance) op scholen. Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm.

Paarse Vrijdag – GSA Netwerk GSA Netwerk

Pride Amsterdam

Pride Amsterdam vindt midden in de zomer plaats, voor meer informatie ga naar: “TAKE PRIDE in us” – Pride Amsterdam.