Evenementen

Evenementen

Door het jaar heen zijn er verschillende evenementen. Van (film)festivals en ontmoetingsdagen tot gedenkdagen om stil te staan bij het geweld dat veel trans personen onder gaan.

Transgender Gedenkdag

Jaarlijks worden transgender mensen ergens op de wereld vermoord. De jaarlijkse Transgender Gedenkdag wordt in november georganiseerd, Transgender Netwerk Nederland doet dit steeds ergens anders in Nederland samen met een regionale belangenorganisatie voor LHBT’s.
Transgenderinfo.nl > agenda

TranScreen Filmfestival

Het TranScreen Filmfestival is een meerdaags filmfestival in Amsterdam met internationale films rondom het thema transgender en genderdiversiteit. Doel is het publiek meer bekendheid met te geven van de veelzijdigheid van transgenders en genderdiverse mensen. Het festival dat iedere twee jaar wordt georganiseerd (de laatste keer in juni 2015) biedt ook een plek voor ontmoeting en internationale uitwisseling van transgender mensen.
Transcreen.org

Buiten de Binary Nijmegen

Transgendergroep Nijmegen organiseert sinds 2014 in oktober een ontmoetingsdag onder de naam Buiten de Binary. Een dag met workshops, lezingen, films, debat en meer over de ruimte buiten de hokjes. ‘Om die ruimte te onderzoeken, namen te geven en die namen weer uit te gummen, en vooral om die ruimte te vieren.’
www.transgendernijmegen.nl/buiten-de-binary

TransPride

De jaarlijkse Amsterdam TransPride is een programma dat zich afspeelt naast de GayPride, elke zomer in Amsterdam. Het negendaagse evenement met debat, kunst, presentaties, show en muziek wordt georganiseerd door TransAmsterdam.
www.facebook.com/amsterdamtranspride

Coming-Outdag

De coming-outdag is elk jaar op 11 oktober. Er is dan aandacht aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender persoon openlijk voor seksuele voorkeur of identiteit uitkomt. Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Er zijn dan veel activiteiten van lokale LHBT-organisaties, gecoördineerd door COC Nederland. Elk jaar is er ook een thema.
www.coc.nl > coming-outdag

Regenboogweek

Een week in oktober waarin een samenwerkingsverband van Groningse LHBTI-organisaties activiteiten organiseren. Debat, feest, viering, sport, film, ontmoeting en meer.
www.lgbtgroningen.nl

Midzomergracht Festival

Elk jaar initieert Stichting de Overkant het tiendaagse Midzomergracht Festival. Het Midzomergracht Festival is een multidisciplinair, laagdrempelig festival dat jaarlijks het thema seksuele diversiteit en genderdiversiteit viert. In 2016 vindt in de derde week van juni de 20e editie van het festival plaats.
www.midzomergracht.nl

Roze filmdagen

Elf dagen lang LHBTI-films op het terrein van Cultuurpark de Westergasfabriek in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Dat vindt plaats in maart. Romantische komedies tot confronterende documentaires en ook veel korte films.
www.rozefilmdagen.nl

DARE festival Den Haag

Een festival voor lesbische, biseksuele en transgender vrouwen in Den Haag. DARE is in 2013 in het leven geroepen om vrouwen te ontmoeten, te discussiëren en te dansen.
www.facebook.com/DAREthehague

 

Voor eenmalige evenementen, meld ze of kijk in de agenda. Ontbreken er periodieke evenementen waar transgender personen elkaar kunnen ontmoeten, meld het ons zodat we die hier kunnen opnemen.