Politiek

De politiek is onmisbaar voor de emancipatie van trans personen. Denk aan wetgeving over de wijziging van het geregistreerde geslacht, de voorwaarden voor transgenderzorg en bescherming tegen discriminatie.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) bewaakt sinds 2008 de belangen van transgender personen en houdt ze op het netvlies van politici. Daarvoor werkt ze onder andere samen met partners als Transvisie, NNID, organisatie voor seksediversiteit en COC Nederland.

Wil je weten wat de standpunten zijn van politieke partijen en welke transgender personen zelf politiek actief zijn? Check de transvote van afgelopen landelijke en lokale verkiezingen om de transgender en cisgender kandidaten hierover te horen.

Evaluatie transgenderwet

Sinds 2014 kan in Nederland het geslacht op de geboorteakte gewijzigd worden aan de balie bij de burgerlijke stand met een deskundigenverklaring. De wetgeving die regelt wat de voorwaarden zijn is door TNN geëvalueerd. Dat gebeurde parallel aan de evaluatie van deze wet door de Nederlandse overheid.

In de evaluatie van TNN wordt ingegaan op zaken als de deskundigenverklaring, de leeftijdsgrens en de praktische uitwerking zoals de kosten. Lees meer

In de gemeente

Benieuwd wat er allemaal op lokaal niveau speelt? Kijk ook eens bij het thema ‘In de gemeente‘!