“De Partij voor de Dieren is onderdeel van een echte emancipatiebeweging”, zegt Marianne Thieme. Ze is lijsttrekker van de partij die steeds wil handelen vanuit beginselen zoals mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid. Transpersonen in de partij voelen volgens Thieme veel verwantschap met de partij als emancipatiebeweging.
De Partij voor de Dieren wil het leven voor transpersonen beter maken en transitie makkelijker. Er moet bijvoorbeeld een transitieverlof komen, “net als een zwangerschapsverlof”. Het is geen ziekte, zegt Thieme, “maar nu moeten mensen als ze in transitie gaan zich nog ziek melden.”
Wat betreft de Transgenderwet is het goed de leeftijdsgrens te heroverwegen. “Is dat wel nodig, want als je het al weet, is het vreselijk de hele puberteit nog te moeten ondergaan.” Transpersonen moeten kunnen leven naar hun geslacht, zegt ze. “En daarom vindt de Partij voor de Dieren ook dat het hele transitietraject vergoed moet kunnen worden.” Tevens heeft de Partij voor de Dieren ook een transgender kandidaat op de lijst op plek 19, Michelle van Doorn.
Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.
In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.