De Australische comédienne Jordan Raskopoulos heeft in een video verteld dat ze transgender is. Raskopoulos behoort inmiddels al tien jaar tot de top van de Australische comedy-scene. Ze is deel van het awardwinnende trio The Axis of Awesome (wereldwijd bekend van deze video), heeft een wereldtour gedaan en speelt ook in films. In de video, getiteld What Happened to Jordan’s Beard? vertelt ze over haar transitie.

Raskopoulos was in het begin bang dat dit het einde van haar carrière als comédienne zou betekenen. Toch besloot ze na het ontmoeten van andere transgender entertainers, zoals Laura Jane Grace (zangeres in de band Against Me!) en Lana Wachowski (filmregiseur en producent, onder andere bekend van The Matrix en V for Vendetta), gewoon te blijven doen wat ze voor haar transitie ook deed. In de video zegt ze hierover: “Ik denk dat het belangrijk is dat ik blijf doen waar ik van hou. Transgender zijn betekent niet dat je je leven moet opgeven, of je vrienden, familie, carrière en prestaties.”

De video begint met een voice over, waarin ze vertelt dat sinds ze haar baard had afgeschoren fans zich afvroegen waarom en of de baard terug ging komen. Een halve minuut later komt ze een beeld met de boodschap: “Het klopt, ik ben een vrouw! Ik ben transgender. Ik ben een vrouw, Harry.” Deze zin verwijst hier naar een uitspraak van Hagrid in de eerste Harry Potter film.

Raskopoulos heeft het vervolgens over hoe ze sinds ze een kind was al last had van genderdysforie.  Net als veel anderen had ze het gevoel dat ze zich hiervoor moest schamen en hield ze het geheim. Dit veranderde echter na een recente tour, waar ze zich realiseerde dat als ze gelukkig wilde zijn, ze dit geheim niet langer voor zich kon houden. Het afgelopen jaar heeft ze vrienden en familie verteld dat ze transgender is en is ze begonnen met haar transitie.

De video eindigt met een boodschap over persoonlijke voornaamwoorden, waarbij Raskopoulos vertelt dat ze nu vrouwelijke voornaamwoorden gebruikt. Ook heeft ze het over haar zangstem, die niet significant veranderd is, en over de steun van de twee andere leden van The Axis of Awesome.

Raskopoulos heeft het afgelopen jaar onder het pseudoniem Nicola Fierce geschreven over transgender onderwerpen. De artikelen zijn onder andere hier te vinden.

 

Bron en afbeelding: Autostraddle