Op deze pagina vind je een aantal publicaties en websites die door schoolpersoneel, ouders, leerlingen en studenten gebruikt kunnen worden om meer kennis op te doen over hoe je met elkaar kan toewerken naar genderinclusieve scholen en onderwijs. 

In onze publicatie het GenderDoeboek voor Scholen vind je informatie en vooral veel handige tips en antwoorden op praktische zaken. 

 

%

Wist je dat ongeveer de helft van de volwassen transgender personen voor het tiende levensjaar wist dat diegene transgender was?

Handvatten in het onderwijs

Een transgender student kan tegen diverse problemen aanlopen: van kennisgebrek en  vooroordelen bij docenten en medestudenten tot oude gegevens in de studentenadministratie en ernstige studievertraging. De meeste onderwijsinstellingen kunnen wel extra kennis gebruiken om de studietijd van deze studenten in betere banen te leiden.

Want als transgender student hoef je er niet alleen voor te staan. TNN heeft daarom de folder Transgender in het onderwijs (mbo/hbo/wo) gepubliceerd voor transgender scholieren en studenten en voor vertrouwenspersonen in het onderwijs. Zaken als studievertraging, pesterijen en kennisgebrek kunnen met goede informatie voor een deel al bestreden worden. Lees verder

De Toiletkit

In Nederland is het  in veel openbare ruimtes gangbaar om gebruikers van toiletten naar sekse te scheiden. In genderneutrale toiletten gebeurt dat dus niet. Je kan ieder genderneutraal toilet betreden ongeacht je geslacht. De WC’s zijn dan voor iedereen. Net zoals thuis.

TNN heeft voor iedereen die van de seksegescheiden toiletten af wil een handzaam hulpmiddel ontwikkeld. Dat is de Toiletkit.

In de Toiletkit lees je wat genderneutrale toiletten zijn, waarom ze nodig zijn en welke stappen je kan zetten om deze overal waar je komt te realiseren. Lees verder

Scholieren en studenten

Heeft jouw school al een GSA?

Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden

ga naar: www.gsanetwerk.nl

 

 

E-learning: Jong en transgender

In elke klas zit gemiddeld één leerling die zich niet thuis voelt in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’.

Vaak blijven deze kinderen onder de radar, wat kan leiden tot psychische klachten. De cijfers liegen er niet om; meer dan 2 op 3 overwegen suïcide.

Werk je als professional met jeugdigen? Dan kan jij een belangrijke bijdrage leveren om deze kinderen te helpen. Klik hier om verder te lezen.

Meld discriminatie

Transgender personen hebben net zo veel recht op een leven zonder discriminatie als ieder ander. Ben je gediscrimineerd? Klik dan hier om contact op te nemen of informatie in te winnen.

Ervaringen:

Charlie – ‘Meneer, kunt u mij helpen?’

Charlie van Zanten (18) heeft een dag na het interview zijn eerste gesprek met de psycholoog van het VUmc-genderteam. Spannend, vindt hij....

Laurens Zevenbergen – Ze zijn heel openminded

Laurens Zevenbergen, havo-scholier, is net gestart met zijn transitiefase. Hij is 18, en heeft ervoor gekozen om zelfstandig, als...

Loena Maas – Op zoek naar identiteit

Loena Maas (17) maakte in de zomer voor het laatste jaar van het vmbo haar overstap. Ze kwam terug als meisje. Een gecontroleerde chaos,...