Yvo Manuel Vas Dias, oprichter en voorzitter van Amsterdam TransPride en TransAmsterdam, is als eerste transman ooit genomineerd voor de verkiezing van Amsterdammer van het jaar 2016. “Ik vind het geweldig”, reageert hij. “Het is goed voor de zichtbaarheid van transmannen, en goed voor de gehele transgemeenschap.”

Eerder zijn Irene Hemelaar, actief voor zichtbaarheid van lesbische vrouwen en de Gay Pride, en Ateb Salib, oprichter van het eerste Arabische homocafé, genomineerd geweest: de enigen uit de LHBT-gemeenschap.

Vas Dias vertelt dat de longlist van honderd kandidaten werd teruggebracht naar tien. Die worden gepresenteerd op http://amsterdammervanhetjaar.nl/stem/. Nog tot 14 januari 2017 kan daar gestemd worden. Op 15 januari maken organisator Het Parool en de burgemeester dan bekend wie de Amsterdammer van het jaar 2016 zal zijn. Vorig jaar werd Nasir Hizagi, die zich inzet voor vluchtelingen, Amsterdammer van 2015.

“Het voelt als een soort van erkenning voor de transgemeenschap. Ik zie mezelf daarin als een soort van tool, actief voor die gemeenschap. Dit is een enorme stimulans om daarmee door te gaan.”

Vas Dias werkt fulltime aan emancipatie van transgender mensen in Amsterdam. Hij verbindt transgender personen om de beeldvorming in de samenleving te verbeteren. Sinds drie jaar geleden speelt de Transpride, tegelijk met de Gay Pride, daarin een rol. Vas Dias is als voorzitter van Stichting TransAmsterdam betrokken bij de organisatie van maandelijkse caféavonden (Café Inclusion), workshops, trainingen, themabijeenkomsten en herdenkingen voor transgender personen. Hij is bovendien voorzitter van de werkgroep Transgender en Religie. Lees daarover bijvoorbeeld dit interview.

En dan is er de coaching op het gebied van lifestyle. “We zijn immers als TransAmsterdam de transgenderorganisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. We gaan workshops organiseren: hoe kun je je het beste kleden? Dan kan er eventueel een coach meegaan met shoppen. Ten slotte gaan we een Transglossy maken. En verder blijven er de boekpresentaties en alles.”

Vas Dias hoopt dat hij een kans maakt. “Het zou echt fantastisch zijn voor de transgemeenschap.” De directe link naar zijn stempagina is deze.