In FOAM is de tentoonstelling Sistaaz of the Castle gepresenteerd tijdens de FashionWeek Amsterdam. Een bijzonder project van fotograaf Jan Hoek en modeontwerper Duran Lantink. Sistaaz of the Castle is nog tot 20 januari te bewonderen in Foam.

De tentoonstelling geeft een kijkje in het leven van een groep transgender sekswerkers. Hoek en Lantink reisden hiervoor af naar Kaapstad. Daar hebben ze via de transgender supportgroep Sistaazhood kennis gemaakt met zes vrouwen: Coco (25), Cleopatra (23), Sulaiga (30), Gabby (29), Flavinia (33) en Joan Collins (57). De vrouwen wonen en werken samen in de straten van Kaapstad. Hier leven ze als één grote familie. Alle zes met een duidelijk gevoel voor mode. Door de waslijnen in de betere buurten af te speuren worden kledingstukken verzameld. Van alles wat er gevonden wordt, maken ze de meest prachtige creaties. Hun outfits vormden een bron van inspiratie voor Hoek en Lantink. Hieruit is een fotoserie en modecollectie voortgevloeid. Jan maakte foto’s van de vrouwen, hun leven en van de kleding die zij dragen. Duran zag op zijn beurt parallellen tussen zijn eigen mode en de creativiteit van de vrouwen. Net als zij maakt ook hij gebruik van verschillende recyclemethodes.

Naast de modeshow en de tentoonstelling in Foam verschijnt er in maart 2016 een geprinte publicatie die wereldwijd zal worden gedistribueerd. Hoek en Lantink zullen vervolgens terugkeren naar Kaapstad om daar het project in de leefomgeving van de deelnemers te presenteren. Transgender personen worden vandaag de dag helaas nog niet geaccepteerd in Zuid-Afrika en komen vooral op negatieve wijze in het nieuws. Het is de wens van de vrouwen van Sistaazhood om met dit project op een positieve manier zichtbaar te zijn naar de buitenwereld.

Vanaf 13 januari t/m 20 januari te zien in Foam: Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam

Bron: Foam.

Afbeelding: Jan Hoek, Duran Lantink – FOAM