Mensen kunnen verschillende klachten hebben over de zorg. Zo kan je bijvoorbeeld een klacht hebben omdat je een slechte ervaring hebt met een aanbieder van transgenderzorg, of kan je discriminatie willen melden wanneer je geweigerd bent bij reguliere zorg omdat je transgender bent. Wanneer je te maken krijgt met discriminatie in de zorg, zijn er vier dingen die je kunt doen:
1. Geef een recensie op Zorgkaart Nederland
Op de Zorgkaart van Nederland kun je een recensie over een zorgaanbieder achterlaten. In juni heeft Patiëntenorganisatie Transvisie ervoor gezorgd dat er nu ook speciaal over de transgenderzorg recensies kunnen worden gegeven. Door de zorg te waarderen kun je andere mensen waarschuwen voor een negatieve ervaring met een zorgaanbieder, of kun je een aanbieder juist aanraden. Zo kan de kwaliteit van het zorgaanbod zichtbaar gemaakt worden. Klik hier voor meer informatie over de Zorgkaart.
2. Meld klachten over transgenderzorg bij Patiëntenorganisatie Transvisie
Heb je een klacht specifiek over transgenderzorg of over je zorgverzekering in combinatie met je genderidentiteit? Dan is het ook mogelijk om je klacht door te geven aan Patiëntenorganisatie Transvisie. Zo kan Patiëntenorganisatie Transvisie in kaart brengen hoeveel klachten er zijn over bepaalde zorg, en zo de transgenderzorg verbeteren. Lees hier meer.
3. Geef je klacht over de reguliere zorg in Amsterdam door aan Cliëntenbelang Amsterdam
Wanneer je klachten hebt over zorg in Amsterdam, kun je ook contact opnemen met Cliëntenbelang Amsterdam. Hier kun je bijvoorbeeld terecht wanneer je een klacht hebt over een huisarts, maar ook voor klachten over dat je als transgender persoon slecht behandeld bent. Cliëntenbelang biedt ook advies, informatie en ondersteuning bij het indienen van klachten. Het melden van klachten kan anoniem. Klik hier voor meer informatie.
4. Meld discriminatie in de reguliere zorg bij TNN
Als je discriminatie in de zorg meemaakt die te maken heeft met je transgender-zijn, kun je dit ook bij Transgender Netwerk Nederland melden. Dit kan wanneer je bijvoorbeeld bij een behandeling geweigerd bent vanwege je genderidentiteit, of wanneer je andere discriminatie ervaart bij een zorgverlener. Hierbij bestaat er ook de mogelijkheid om de melding door te geven aan een antidiscriminatiebureau. Meld discriminatie hier.