Foto Senne

Interview Senne (hij/hem) “Je kan niet zijn wat je niet ziet”

Voor de Transgender Zichtbaarheidsdag (31 maart) spreekt onze redacteur Zinga met Senne (23). Senne woont in Vlaanderen, doet de master gender en diversiteit en geeft voorlichting. Ook was hij te zien in het programma M/V/X, de Vlaamse variant van Hij is een Zij. In dit interview vertelt Senne over zichtbaarheid en positieve trans verhalen. “Ik vind het ook belangrijk dat we het kunnen hebben over wat er leuk is aan trans zijn.”

Kan je iets over je werk vertellen?

“Ik ben student-ondernemer. Ik geef vaak lezingen over gender en seksuele diversiteit. Dat doe ik in scholen, voor leerlingen en voor leerkrachten, en voor organisaties en bedrijven. Om wat bewustzijn mee te geven over alles wat te maken heeft met gender en seksualiteit. Daarnaast ben ik ook woordvoerder van Wel Jong. Dat is een jongerenorganisatie die ervoor zorgt dat iedere jongere zich goed kan voelen in hun lichaam, genderidentiteit en seksualiteit. De organisatie is gericht op LHBTI jongeren van 10 tot 30 jaar oud.”

Op social media deel je informatieve posts en praat je ook open over je ervaringen als trans persoon en je transitie. Had je al lang in je hoofd dat je sociale media wilde gebruiken om je kennis en ervaringen te delen?

“Het heeft zich heel spontaan ontwikkeld. In 2018 werd ik gevraagd om mee te doen aan het tv-programma M/V/X. Dat is eigenlijk een Vlaamse versie van Hij is een Zij [waarin de kijker een aantal trans personen volgt in hun transitie, red.] Hierdoor is de bal aan het rollen gegaan. Ik kreeg daarna heel veel vragen of ik wou komen spreken op school. Tijdens die lezingen kreeg ik heel wat informatieve vragen. Destijds dacht ik dat ik daar misschien wel meer mee zou kunnen doen.”

“Mijn informatieve posts gaan eigenlijk over vragen die ik al ontelbaar vaak heb gekregen. Maar ik vind het heel belangrijk om bij de informatie ook mijn ervaringsdeskundigheid mee te nemen. Omdat ik merk dat het voor mensen die niet trans zijn makkelijker is om empathie en betrokkenheid te creëren als ik de mensen meeneem in mijn persoonlijke verhaal.”

“Ik merk nu wel dat ik een beetje zoekende ben op mijn platform omdat mensen verwachten van mij dat ik steeds trans content blijf plaatsen. Als trans educator word je vaak gereduceerd tot alleen dat. En ik wil juist diverse posts plaatsen en mijn veelzijdigheid laten zien.”

Je geeft ook voorlichtingen op scholen. Hoe is dat om te doen?

“Ik doe het al ongeveer 5 jaar. De studenten reageren vaak wel leergierig en nieuwsgierig. Soms krijg ik ook reacties van mensen die zeggen dat ze het echt niet begrijpen. En dat vind ik niet erg. Ik begin altijd mijn voorlichting door te vertellen dat ik er niet ben om hen te overtuigen maar om informatie te geven. En dat je er mee mag doen wat je wilt. Ik merk dat die houding wel werkt.”

“Waar het mij om gaat is dat iedereen op een beleefde en respectvolle manier hun mening kan uiten. En dat ze naar elkaar luisteren en nadenken over welke argumenten ze gebruiken om hun mening te vormen.”

“De voorlichting was destijds bij mij op school niet goed. Het LHBTI thema bestond niet. Ik wil ook heel graag in de toekomst seksuele opvoeding geven. Om het heteronormatieve en het cisnormatieve een beetje tegengewicht te geven.”

Wat voor zichtbaarheid (in bijvoorbeeld de media) is er geweest die jou heeft geholpen?

“In het voorlaatste jaar van de middelbare school was ik wel al uit de kast als lesbisch. Maar toen begonnen er andere vragen op te spelen over mijn genderidentiteit. Toen kwam er in mijn laatste jaar wonder boven wonder een trans jongen in mijn klas. En ik had nog nooit een trans persoon uit mijn omgeving ontmoet. Hij was voor mij echt een spiegel. Voor de rest zag ik mezelf niet terug in de media in België. En dat maakte het wel lastig, want je kan niet zijn wat je niet ziet. Ik geloof daarom ook oprecht in het belang van zichtbaarheid.”

“Mensen maken zich vaak zorgen wat de zichtbaarheid van trans personen met jonge kinderen doet. Ik ben opgevoed door twee cisgender, hetero ouders. En kijk me nu, dat is niet hoe het werkt.”

“Ik volg heel veel trans mensen op sociale media en ik wil net zoals hun tonen dat je ook gelukkig kan zijn als trans persoon. En dat trans-zijn niet alleen kommer en kwel is. Ik vind het belangrijk om me meer te focussen op gendereuforie en transjoy. We zijn niet gedoemd om ongelukkig te zijn. Ik wil dat beeld doorbreken.”

Kan je iets vertellen over de verhalen in de media die je tegenkomt? Kom je daar ook verhalen van gendereuforie tegen?

“Ik denk het eigenlijk niet. Alleen op sociale media wel af en toe. Maar ik heb het gevoel dat daar veel minder over wordt gesproken in vergelijking met genderdysforie en andere dingen waar trans personen tegenaan kunnen lopen. Ik vind het ook belangrijk dat we het kunnen hebben over wat er leuk is aan trans zijn.”

Wat zou je graag nog willen zien aan trans zichtbaar en representatie?

“Wat ik eigenlijk heb gemist is trans mainstreaming. Wat ik daarmee bedoel is dat in de media trans personen nu nog erg worden neergezet om hun anders zijn. In het kader van: ze zijn anders maar het is oké. En misschien hebben we dat in het begin ook nodig gehad. Want het is een feit dat we niet behoren tot het normatieve beeld. Maar ik heb het gevoel dat we moeten gaan naar mainstreaming. Dat we verhalen zien of series zien waarin een personage meer is dan alleen trans. Dat niet alles wat ze zeggen of doen gaat over dat trans zijn. En ik wil vooral trans representatie zien die gemaakt is door trans personen. Trans- en non-binaire personen die hierin verschil maken en die ik je zeker aanraad om te volgen zijn Tijn (@tijnblijftzacht), Bappie (@tranyewest) en zijn platform Kutmannen (@kutmannen), Joppe (@joppe_dc) en Emiel (@emiel.leneart).”

Is er iets wat je aan de lezers zou willen meegeven?

“Omring jezelf met positieve trans representatie. Ga op zoek naar de euforie van andere trans personen en naar de euforie in jezelf.”

Volg Senne: @senne.misplon of bekijk zijn website

Volg organisatie Wel Jong@wel.jong

Foto © Keep Louking
Instagram: @keep__louking

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com