Midshot foto van Robin die met make-up en sieraden tussen een struik met rode bloemen staat.

Interview met Youth Pride- ambassadeur Robin

(foto @kyaraserajaphotography)

In verband met Pride 2021 hebben we Robin (22, woont in Amsterdam), de Youth Pride-ambassadeur van 2021 geïnterviewd. Want waarom is de Youth Pride belangrijk? En welke tips heeft de ambassadeur van de Youth Pride voor jongeren die zich ook graag actief willen inzetten?

Kan je iets vertellen over jezelf? Waar houd jij je mee bezig?
“Ik ben nu vooral bezig met Pride als ambassadeur. En ik werk ook in een bar. En verder wil ik mijn eigen platform opstarten. Ik ben begonnen met een podcast, Lemònt With The T. En daarin heb ik het over genderidentiteit, seksualiteit, racisme, body positivity. En ook over kunst en het leven. Tot slot doe ik nog een kookshow, The Lemònt Slice, en daarin heb ik het over verschillende culturen die samenkomen, en hoe queerness met bepaalde culturen samenkomt en hoe eetculturen met elkaar samenkomen.”

Hoe is het om de jeugd-ambassadeur van de Pride te zijn?
“Het is heel leuk en heel veel. Je bent echt het gezicht van de youth. Je wordt gevraagd voor allemaal dingen. Natuurlijk wil je op alles ja zeggen. Maar ik merk dat mijn sociale batterij dan opgaat. Wat ik heel fijn vind, dat is dat ik mijn visie bespreekbaar kan maken en er aandacht voor is. Dat er een platform voor is. Zo vind ik het belangrijk dat er in de Pride meer aandacht is voor mensen die trans zijn, en die non-binair zijn. En voor aseksualiteit, want dat wordt nauwelijks besproken tijdens Pride. Ook wil ik mensen van kleur een platform geven.”

Waarom is de Youth Pride belangrijk?
“Wat zo belangrijk aan Youth Pride is, dat is dat je jongeren in de Pride betrekt. Want hoe eerder je lhbti+ onderwerpen behandelt, hoe sneller ze begrepen worden. Dit zorgt weer voor minder pestgedrag en dat minder lhbti+ jongeren zich eenzaam voelen. Want juist de middelbare schooltijd is een periode waarin veel lhbti+ jongeren in een depressie raken. Omdat ze niet gezien worden of erom worden gepest. Daarom is het juist belangrijk om dit onderwerp aan te kaarten bij de jeugd. En om te laten zien dat het prima is.”

Wat betekent Pride voor jou?
“In het begin dacht ik ‘Pride is een feestje’. Met de jaren merk ik dat het nog steeds heel activistisch is. Pride is wel een feest: we vieren het om de zichtbaarheid te vergroten. Maar Pride heeft ook een hele activistische kant. Want het komt nog steeds voor dat mensen om hun lhbti+ zijn worden aangevallen, worden uitgescholden, minder kansen hebben op de werkvloer. Dat gebeurt nog steeds, ook hier.”

Wat zou jij graag bij de Pride nog meer of anders willen zien?
“Waar het nu bijvoorbeeld soms nog een beetje misgaat is bij regenboog- kapitalisme. Ik snap goed dat er sponsors nodig zijn. Alleen er zijn ook bedrijven die met de Pride dan speciaal mee gaan doen en zodra de Pride voorbij is niet meer aan de gemeenschap denken. En dit kan meer aangekaart worden. Er zijn ook een paar bedrijven die het hele jaar door pushen voor lhbti rechten, wat juist erg goed is.” “En verder denk ik dat de zichtbaarheid niet alleen tijdens Pride maar ook bijvoorbeeld in boeken en in films erg belangrijk is. En dat het niet altijd heel groots hoeft te zijn. Zodat mensen het meer als normaal gaan zien. Want wij zijn er het hele jaar door.”

“Zichtbaarheid is niet alleen tijdens Pride maar ook bijvoorbeeld in boeken en films belangrijk. Want wij zijn er het hele jaar door.”

Heb je nog een tip voor jongeren die zich actief willen inzetten voor de lhbti+ gemeenschap?
“Zoek organisaties op die met je zouden willen samenwerken. Zoals Youth Pride en GSA. Doe research, want als je een activistische rol gaat spelen dan kan je als representatief gezien worden. Dus lees je goed in over onderwerpen.” “Er zijn ook altijd nare mensen die je proberen naar beneden te werken dus het is  belangrijk om stevig in je schoenen te staan. Om te staan voor wat jij wilt. Zoek vooral mensen op in je omgeving die samen met je kunnen staan. Je kan het niet in je eentje. Samen sta je sterk.”
Is er iets wat je zou willen meegeven aan jongeren die zitten met vragen over hun identiteit?
“Je hoeft het niet in één keer te weten. Neem je tijd. Je hoeft niet meteen een label op jezelf te plakken. Gender en seksualiteit zijn heel fluïde. Houd niet vastaan hokjes. Doe waar jij je goed bij voelt. En als je het zeker weet, dan weet je het.”

Door Zinga van der Veen

 

Volg Robin op Instagram: @robin_le.mont
Volg Youth pride: @youthpridenl

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com