foto van Maddalena Giacomozz

26 mei 2023

Interview Maddalena Giacomozzi van Treat it Queer

Maddalena Giacomozzi is arts-onderzoeker aan het Radboud UMC, gespecialiseerd in endometriose bij trans en genderdiverse personen. Hen is voorzitter en medeoprichter van de Stichting Treat it Queer, een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor betere zorg voor de queer gemeenschap. Hoe gaat Treat it Queer te werk en wat voor reacties krijgen ze?

 

Welke voornaamwoorden gebruik je?

Hen/hun of die/diens, ik gebruik ze beide, door elkaar. Als het maar genderinclusief is.

Hoe is Treat it Queer ontstaan?

Treat it Queer is begonnen vanuit een groep queer vrienden. We studeerden allemaal iets dat met gezondheid of geneeskunde te maken had en zaten toen in het laatste jaar van onze opleidingen.

We waren al lange tijd aan het studeren zonder informatie te krijgen over onze eigen community. We namen het heft in eigen hand en besloten een online workshop te organiseren voor studenten en zorgprofessionals. Daar was heel veel animo voor. We zijn ermee doorgegaan en hebben bijna 2 jaar geleden Treat it Queer als een officiële stichting opgericht. We begonnen in lockdown-tijd, toen alles online was. Nu doen we ongeveer 50/50 online en op locatie.

“We proberen niet de discussie te polariseren, maar juist een brug te slaan tussen de queer community en de medische wereld.”

Welke projecten doen jullie met Treat it Queer?

We werken met 3 pijlers: onderwijs, onderzoek en consultancy. Onderwijs is het grootste deel van ons werk. We worden regelmatig gevraagd om workshops te geven. Hierbij kun je denken aan een studentenvereniging, een academisch ziekenhuis of een privékliniek. Bijvoorbeeld een privé fertiliteitskliniek die wil leren hoe ze goed met hun trans patiënten omgaan.

We ontwikkelen ook onderwijsmateriaal dat we bij workshops gebruiken en online gratis beschikbaar stellen voor iedereen.  Zoals de zakkaarten “Queer gezondheid, kennis op zak”.

We zijn een internationaal team en hebben partnerschappen met organisaties o.a. in Canada, Italië, Duitsland en Zwitserland. We zijn momenteel in de ontwikkelingsfase van een nieuw project met Georgië en Armenië.

Welke reacties op je werk zijn je bijgebleven?

Mijn persoonlijk interesse is de reproductieve gezondheid van trans en gender diverse personen. Daarover geef ik verschillende workshops, zowel aan zorgprofessionals als communityleden.

Mijn boodschap is natuurlijk niet dat iedereen kinderen moet nemen, maar wel dat er meer mogelijkheden zijn dan het monogame cis hetero gezin. Ik geef tijdens deze workshops voorbeelden van de opties die er zijn, medisch-technisch. Dat schept letterlijk mogelijkheden voor mensen, ongeacht welke keuze ze later maken. Ik krijg mee dat mensen soms voor het eerst beginnen te beseffen dat een gezin met kinderen een mogelijkheid voor ze is. Dat het kan, dat het mag, dat het mooi is.

“Ik krijg bij de workshops mee dat mensen soms voor het eerst beseffen dat een gezin met kinderen een mogelijkheid voor ze is. Dat het kan, dat het mag, dat het mooi is.”

Iets anders wat mij ook erg is bijgebleven is de jongerenuitwisseling met als thema queer gezondheidszorg die we afgelopen zomer organiseerden. Met een groep van veertig jongeren tussen de 18 en 30 jaar in een half afgelegen huis in de Italiaanse Alpen, de ultieme queer-hikingdroom.

Tijdens de uitwisseling maakten we gebruik van niet-formele lesmethoden om van elkaar te leren, in de vorm van workshops, rollenspellen, debatten, etc. Er waren ook sociale activiteiten zoals hiken, voetballen, haren knippen, koken, dansen. In totaal hadden we 18 workshops en 20 sociale activiteiten, georganiseerd door deelnemers en organisatoren. We aten altijd samen: vegetarisch/veganistisch met lokale (en zoveel mogelijk biologische) producten. Het ging vooral om een safer space creëren, het fijn hebben met elkaar en van elkaar leren. Tijdens het reizen en vliegen zorgden we er ook voor dat de jongeren niet de officiële naam uit hun documenten hoefden te gebruiken, wat voor gendereuforie zorgde.

Hoe ga je om met negatieve reacties?

We krijgen uit de medische wereld vooral veel positieve reacties op ons werk. We proberen niet de discussie te polariseren, maar juist een brug te slaan tussen de queer community en de medische wereld. Maar een klein deel commentaar is niet behulpzaam of zelfs discriminerend. Dat gebeurt vooral online.

Er verscheen een mooi coverartikel in Medisch Contact waar we heel blij mee zijn. Maar in de comments online escaleerde het, met reacties van transfobische artsen die wat te zeggen hadden. Op een gegeven moment heb ik het toen niet meer gelezen.

We zijn ons bewust genoeg van de argumentaties en kunnen daar goed op inspelen, maar het moet ook wel een veilige plek zijn voor ons zijn om dat te doen. Als dat niet zo is, haal ik mezelf uit de discussie.

We hebben richtlijnen voor onszelf en binnen het team ondersteunen we elkaar en praten we erover. Ik heb collega’s die arts zijn en dit soort werk doen en de spanning tussen de twee werelden voelen en begrijpen. Het is heel fijn om dit met anderen te kunnen delen en elkaar te ondersteunen.

Wil je onze lezers nog wat meegeven?

We zijn in samenwerking met een Italiaanse partnerorganisatie begonnen aan een nieuw project over seksuele gezondheid van queer mensen met een specifieke focus op queer mensen met chronische aandoeningen en beperkingen, en queer neurodivergent personen.

Daarvoor gaan we eerst onderzoek doen met enquêtes en focusgroepen. Om te kijken waar de behoeftes liggen en wat de thema’s zijn die anders niet aan bod komen. Op basis daarvan gaan we kaarten ontwikkelen met promptvragen. Die kaarten vormen een spel dat je met z’n tweeën kunt spelen, bijvoorbeeld met een partner, vriend/in, maar ook met je zorgprofessional zoals een psycholoog of seksuoloog. De bedoeling is dat de kaarten de discussie en dialoog rondom inclusieve en toegankelijke seksualiteit stimuleren.

Dit soort tools en spellen zijn er al voor cis-heteroseks, maar daar hebben we weinig tot niks aan. Dus dat vinden we belangrijk dat het er ook gericht op onze community is. Het combineert zorg en educatie, en is ook gewoon een leuk spel, dat je kunt spelen met wie je wilt.


Treat it Queer is een internationale non-profit Stichting die zich inzet voor betere zorg voor de queer gemeenschap en meer zichtbaarheid van de ervaringen van deze groep in de klinische praktijk, het beleid en onderzoek. De organisatie streeft ernaar dit te doen met een intersectionele benadering.

Meer weten? Bekijk ook het Instagramaccount van Treat it Queer en deze video.

Tekst: Mio Vink
Foto © Harmen de Jong

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com