Het afgelopen jaar was een belangrijk jaar voor de representatie van transgender en non-binaire mensen in de media. In Nederland en de rest van de wereld hebben talloze mensen zich ingezet voor de zichtbaarheid van genderdiversiteit. Voor International Transgender Day of Visibility zetten we een paar van deze rolmodellen in de schijnwerpers.

Nikkie de Jager

Niemand kon om haar heen: NikkieTutorials. Na haar coming-out begin 2020 heeft ze maandelijks de headlines gehaald. De visagiste bracht haar eigen make-up palette uit en was het onderwerp van een vierdelige Youtube-documentaireserie: Layers of You. Daarnaast werd Nikkie benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Naties, waar ze zich gaat richten op gendergelijkheid.

Thorn Roos de Vries

Thorn Roos de Vries is onder andere een non-binaire activist, drag king en co-host van de podcast CoupleGoals over queer relaties met hun partner Mandy Woelkens. Maar jong televisiekijkend Nederland kent hen als Lesley Huf uit het nieuwe seizoen van Spangas: Campus. Lesley is het eerste non-binaire karakter in een Nederlandse serie. Thorn Roos gebruikte hun platform ook om meer bekendheid te geven aan non-binaire identiteiten.

Nanoah Struik

Nadat hen in een online discussie werd uitgemaakt voor genderkwiebus bestelde Nanoah Struik een microfoon om te starten met hun podcast met dezelfde naam. De jonge student journalistiek haalde eerder zelf het nieuws in 2019 toen hen als eerste non-binaire persoon in Nederland een X in hun paspoort kreeg. In de podcast bespreekt Nanoah diverse onderwerpen gerelateerd aan gender met verschillende gasten. 

ChelseaBoy en Ma’MaQueen

In de Nederlandse versie van RuPaul’s Drag Race maakte de wereld kennis met 10 talentvolle queens uit de lage landen, waaronder twee non-binaire queens: ChelseaBoy en Ma’MaQueen. Beide hadden een succesvolle run in het programma en brachten non-binaire identiteiten onder de aandacht. 

Lisa van Ginneken

Lisa van Ginneken is sinds kort het eerste transgender Tweede Kamerlid. Ze zit in de Tweede Kamer namens D66. Als kamerlid wil ze zich onder andere in gaan zetten om de sociale positie van LHBTI+ personen te verbeteren. Ze pleit daarbij onder meer voor meer autonomie voor transgender en intersekse personen met betrekking tot medische ingrepen en welk gender er op hun paspoort wordt vermeld.

Sarah McBride

Ook de Verenigde Staten had een politiek primeur toen Sarah McBride de eerste transgender senator werd. Zij vertegenwoordigt de staat Delaware waar zij al eerder een wet wist door te voeren die het verbiedt om mensen op basis van hun genderidentiteit toegang tot werk, huisvesting, verzekeringen en publieke accommodaties te ontzeggen.

Mara Gómez

Mara Gómez werd dit jaar de eerste transgender vrouw die als professioneel voetbalster in de Argentijnse vrouwendivisie speelt. Ze speelt als spits bij Villa San Carlos. Toen Mara goedkeuring kreeg van de Argentijnse voetbalbond opende dit ook mogelijkheden voor andere trans vrouwen.

Sam Bettens

Sam Bettens, zanger van de Belgische bands K’s Choice en Rex Rebel, kwam in 2019 uit de kast als een transgender man. Sindsdien legt hij in vlogs zijn transitie vast. Met een eerlijke en openhartige houding draagt hij in zijn video’s bij aan de zichtbaarheid van trans mannen.

Elliot Page

In een interview met Time Magazine benadrukt ook Elliot Page hoe belangrijk het is dat trans-masculiene mensen zichtbaar worden in de maatschappij en media. De Canadese acteur heeft zich sinds zijn coming-out vaak uitgesproken tegen transfobe wetgeving.

Mj Rodriguez

Ook de Amerikaanse actrice en zangeres Mj Rodriguez, bekend van haar rol als Blanca Rodriguez in de serie Pose, gebruikte regelmatig haar platform om zich uit te spreken tegen ongelijkheden. Ze besprak daarbij met name het belang van anti-racisme en media-representatie van trans, zwarte en latino mensen.