Van een strip over ‘passing’ tot een app voor zwangere transmannen: de nieuwste editie van TRANS magazine bevat een enorme reeks aan informatie, persoonlijke verhalen, én prachtig beeld.

Wat betekent nou ook alweer cis of a-gender? Het magazine opent met een mooi overzichtje van termen. Heerlijk, zo’n begrippenlijstje, want daarmee wordt het makkelijker om over genderdiversiteit praten. Toch aarzelen trans personen nogal eens om anderen uit te leggen hoe dat nou precies zit met de verschillende genderidentiteiten die mensen kunnen hebben.

In een column vertelt schrijver Micha Meinderts hoe hij jarenlang als man leefde zonder nieuwe vrienden en collega’s in te lichten over zijn transachtergrond. Tot hij besloot dat hij meer begrip voor trans personen wilde: toen vertelde hij wél over zijn eigen geschiedenis – met alle risico’s van dien. Hij stelde zich bloot aan haatopberichten op social media, en vervelende reacties van zijn vrienden en collega’s. “Ik wist niet hoe mijn leven zou veranderen,” schrijft hij in zijn column, “net zoals ik dat niet wist voordat ik in transitie ging.”

Grappig imago
Cabaretière Merel Moistra vertelt in een interview dat humor voor haar de truc is om te kunnen zeggen wat ze wil zeggen. “Ik kan het iedereen aanraden: creëer een imago dat je grappig bent en je hebt sociaal gezien veel meer ruimte om je te bewegen,” zegt ze in het interview.

Niet alleen de problemen, ook de voordelen van trans-zijn komen aan bod. Zo vertelt Jeff (26) in een artikel over transmannen en zwangerschap dat hij zwanger zijn als iets lichamelijks is gaan zien, niet meer enkel als iets vrouwelijks: “Het is een zegen dat ik als man zwanger kan worden, cismannen kunnen dat niet.”Club chUrch

Ook het nachtleven komt in TRANS magazine aan bod. TNN-bestuurslid Alex Kain heeft voor haar bijdrage aan het magazine bezoekers van Club chUrch gesproken. Zij ervaren deze ‘fetisjplek’ die jarenlang vooral bekend was als homobar, stuk voor stuk als een safe space – mede doordat het personeel zo goed bekend is met transgender.

Meer bekendheid, maar niet inboeten aan veiligheid: dat is het dilemma van zichtbaarheid. Het TRANS magazine gaat daar elegant mee om: letterlijk door het mooie beeld, en inhoudelijk gezien door de zeer diverse informatieve én grappige bijdragen van de TRANS-redactie.

TRANS Magazine is verkrijgbaar bij boekhandel Athenaeum in Amsterdam en via transmagazine.nl