Foto van water met zwemtrapje

15 juli 2019

Het Jongensuur bestaat 25 jaar

Het Jongensuur bestaat in 2019 vijfentwintig jaar. De contactgroep is op 1 april 1994 opgericht voor en door mensen die zich niet identificeerden met de klassieke vrouw-naar-man transseksueel. De initiatiefnemers wilden een plek creëren waar ook plaats was voor jongens die er nog niet uit waren of ze in transitie wilden. Het Jongensuur was, aldus Tim de Jong, een van de oprichters, een soort zelfhulpgroep voor ‘transjongens en twijfelaars’.

“We hadden allemaal het boek van Andreas Burnier gelezen”, zegt Gabriël Bos, ook een van oprichters. “Over Simone die Simon wil zijn en het zwembad bezoekt tijdens ‘het jongensuur’. Ik had in de jaren negentig contact met Burnier – die ik enorm bewonderde. Ik vroeg of we onze club naar Burniers roman mochten vernoemen en tot onze grote blijdschap stemde Andreas daar gelijk mee in.”

“In wisselende gezelschappen kwamen we maandelijks bijeen”, vertelt De Jong over die jaren. “We spraken er over van alles”, zegt Bos. “Het ging bij Het Jongensuur over seksualiteit, relaties, sollicitaties, hoe je m/v-formulieren invult, over beeldvorming, toiletbezoek, kleding, broekvulling, lichamelijkheid en verlangens naar lichamelijke veranderingen. Maar we wilden niet per se de overstap maken van het ene naar het andere hokje, dat verenigde ons. Dat was toen minder vanzelfsprekend, want er werd in de transgemeenschap nogal binair gedacht. Ook bij het genderteam van het VUmc dat een strikte definitie hanteerde van trans-zijn.”

Volgens de bezoekers was Het Jongensuur een fijne plek voor die gesprekken, voor ontmoeten van gelijkgestemden en delen van gevoelens. De Jong (in een lezing vanwege het jubileum op 25 mei in het Amsterdam Museum): “Ook recent nog hebben verschillende jongens mij verteld hoe uniek en belangrijk deze plek voor hen is. Het hoeft niet altijd over ‘transdingen’ te gaan, juist omdat het als gedeelde achtergrond niet ter discussie staat. En als het er wel over gaat, is dat waardevol, door de herkenning, de gedeelde zoektocht, door de onderlinge steun.”

Het Jongensuur is nog steeds relevant, het heeft volgens de oude en nieuwe bezoekers nog steeds betekenis. “Er blijft, zowel bij jonge mensen die nog twijfelen als bij oudere mensen, die soms lang in de kast hebben gezeten, behoefte aan contact en ontmoeting. Eén-op-één. Het Jongensuur blijft dan een goed vangnet voor mensen die gelijkgestemden zoeken en er herkenning vinden.”

Tekst: Ton van den Born, Foto: Circe Denyer

Een uitgebreider verhaal over heden en verleden en de betekenis van Het Jongensuur is te vinden op Het Continuüm.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com