In de herfst van 2015 werd het nieuwe platform gelanceerd. Journalistiek waarbij er een standpunt ingenomen wordt. Via tekst, maar ook via illustratie, beeld en video. De makers van Mindshakes hebben als doel verhalen te vertellen die je raken. Verhalen die je dingen vertellen die je nog niet wist en je meenemen naar nieuwe inzichten. En dat doen ze! Een geslaagd initiatief van Mediahuis Nederland.

Onlangs werd er gestart met de interviewserie ‘Gender benders’. In deze boeiende portretten worden mensen voorgesteld die zich niet helemaal man of helemaal vrouw voelen. Journalist Lisa Bouyeure bedacht de serie, omdat ze merkte hoeveel mensen niet of amper op de hoogte zijn van dit fenomeen. Het viel haar op dat zelfs het verschil tussen een drag queen en een transgender persoon niet voor iedereen duidelijk is. Laat staan alle nuances. Het maatschappelijke aspect vindt ze echter het interessants. “Wat zijn de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen en wat is aangeleerd?” Het thema is actueel. En dat is positief!

‘Gender benders’ roept ons op om verder te kijken dan de heersende gendernormen. Zo laat Tomas Derckx in het eerste portret een fijn tegengeluid horen aan Neerlands bekendste ‘echte man’ Maxim Hartman: “Als Maxim Hartman zegt dat de echte man terug moet komen, heeft hij het over bouwvakkers of zo. Dat is zo stereotyperend, je sluit er zoveel mensen mee buiten. Gender is iets vloeibaars. Dat begrijp je pas als je niet in die binaire gendernormen denkt, als je accepteert dat er meer is dan alleen een man en een vrouw.”

Ook Annabel van Royen gaat in tegen de illusie van de echte man. In het tweede portret van de serie vertelt ze: “De mensen met een piemel of een vagina hebben we voor het gemak mannen en vrouwen genoemd, maar in de loop der tijd zijn er zoveel termen bijgekomen die bepalen wat een man of een vrouw zou moeten zijn. Dat heeft allemaal niets meer met die piemel en die vagina te maken, maar met wat wij als maatschappij bedacht hebben over ‘echte mannen’ en ‘echte vrouwen’. Het zijn constructen. Ik vind het jammer dat mensen zich daar zo door laten leiden.”

Het derde portret van de serie staat binnenkort online.

Eerder maakte Mindshakes al de documentaire What’s a Gender. Deze korte docu over genderfluïditeit werd geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Bron:  https://www.mindshakes.com/category/gender/