“D66 is een partij voor vrijheden en voor haalbare doelen”, zegt Corine van Dun. Haalbare doelen zijn bijvoorbeeld transitieverlof en vergoeding voor borstvergroting van transvrouwen. Dat is waar ze zich voor wil inzetten.

Corine van Dun is de eerste transgenderkandidaat ooit voor D66, op plek 45. Ze is bovendien voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. “Een hele eervolle functie”, zegt ze, en een functie waarmee ze in het hart van de transgenderbeweging staat.

In de video legt ze duidelijk uit wat D66 voor transgender personen wil bereiken en waarom. Bijvoorbeeld waar het gaat om de Transgenderwet. “De deskundigheidsverklaring is onzin. Of je m of v achter je naam wilt, dat weet je zelf wel.”

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.